Wpis z mikrobloga

Cena strachu / Le salaire de la peur (1953). Reżyseria Henri-Georges Clouzot. Przygodowy dreszczowiec z elementami dramatu, kino drogi.

Właśnie odświeżyłem sobie to dzieło, o którym tak wiele napisano na przestrzeni kilku dekad, nie będę więc nikogo męczył swoją recenzją. Może więc jedynie kilka słów z beznamiętnego opisu:
"Akcja filmu rozgrywa się w Ameryce Południowej, gdzie grupa Europejczyków żyje w skrajnej nędzy. Kiedy wybucha pożar w oddalonej o 400 mil kopalni ropy naftowej, a jedynym sposobem na jego ugaszenie jest transport nitrogliceryny, zgłaszają się ochotnicy."

W dwóch słowach? Wielkie kino.

#starefilmy #filmnawieczor #film #kino #kadrnadobranoc #perlyzlamusa #klasykakina #ciezarowki #50s #dziendobry
itakisiak - Cena strachu / Le salaire de la peur (1953). Reżyseria Henri-Georges Clou...

źródło: Zrzut ekranu 2025-07-24 180002

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@GammaQlaff: Dziękuję Ci za opinię.
Film z 1977 r. w reż. wspominanego niedawno przeze mnie Friedkina pod tytułem Sorcerer (ze znakomitym Schneiderem) z pewnością wart jest również uwagi, oczywiście, znam obydwa te filmy. U Friedkina więcej jest scen brutalnego realizmu. Poza tym, w obrazie z 1977 r. niezapomniane dla mnie są sceny z przejazdu przez most - to prawdziwy majstersztyk.
To oczywiście sprawa osobistej oceny, zapatrywań, gustu itd., jednak i
  • Odpowiedz