Dobra jak najbardziej wąski może być prosty korytarz 2.5 metrowy w mieszkaniu żeby jeszcze dało się z niego korzystać?
Korytarz pełni tylko funkcję przejścia z większego przedpokoju do 30 m2 salonu.
Przechodząc przez korytarz, po prawej stronie są drzwi do gabinetu (otwierane do wewnątrz). Po lewej stronie drzwi do łazienki (otwierające się do zewnątrz na korytarz).
Deweloper zaplanował 123 cm. Chciałbym go zwęzić żeby dostać dodatkowe centymetry w gabinecie, łazience, sypialni.
No i tak kminie czy 100 cm będzie ok. A może 110? 90? Nie do końca wiem jak wyczarować dobrą liczbę, może macie własne doświadczenia?
Zdecydowanie wolałbym po prostu mniej wygodny korytarz, ale w zamian większą łazienkę i gabinet, sypialnię. Tylko gdzieś sobie trzeba granice postawić co nie?
@oficjalne_konto: Już Ci wczoraj pisałem że w teorii zwężenie do max 0,9 m na odcinku dłuższym niż 1,5m jest prawnie zabronione. 2,5m wbrew pozorom to całkiem sporo, też jestem fanem zwiększania powierzchni pokoi kosztem przedpokoju/komunikacji. Myślę że 1m będzie ok, ale robisz to na własne ryzyko. W przypadku potencjalnej odsprzedaży może być z tego przypal.
@oficjalne_konto: Nie, mieszkania wewnątrz również podlegają odpowiednim normą. Zrobisz jak uważasz, poniżej informacja z LEX.
"Korytarze stanowiące komunikację wewnętrzną w mieszkaniu powinny mieć szerokość w świetle co najmniej 1,2 m, z dopuszczeniem miejscowego zwężenia do 0,9 m na długości korytarza nie większej niż 1,5 m."
@oficjalne_konto: Mirku, pierwszy z brzegu problem - wiem, ze o tym nie myslisz - przyjezdza karetka z pomoca i moze byc problem. Te "normy" to akurat mogą być przemyślane, szkoda, że ich jest nie za wiele.
I pamiętaj - developer nigdy nie bedzie mieszkal, wiec on musi sie trzymac norm :P
Korytarz pełni tylko funkcję przejścia z większego przedpokoju do 30 m2 salonu.
Przechodząc przez korytarz, po prawej stronie są drzwi do gabinetu (otwierane do wewnątrz). Po lewej stronie drzwi do łazienki (otwierające się do zewnątrz na korytarz).
Deweloper zaplanował 123 cm. Chciałbym go zwęzić żeby dostać dodatkowe centymetry w gabinecie, łazience, sypialni.
No i tak kminie czy 100 cm będzie ok. A może 110? 90? Nie do końca wiem jak wyczarować dobrą liczbę, może macie własne doświadczenia?
Zdecydowanie wolałbym po prostu mniej wygodny korytarz, ale w zamian większą łazienkę i gabinet, sypialnię. Tylko gdzieś sobie trzeba granice postawić co nie?
#mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #nieruchomosci #budownictwo #prawobudowlane #remontujzwykopem
https://arslege.pl/przedpokoj/k218/a23242/
2,5m wbrew pozorom to całkiem sporo, też jestem fanem zwiększania powierzchni pokoi kosztem przedpokoju/komunikacji. Myślę że 1m będzie ok, ale robisz to na własne ryzyko. W przypadku potencjalnej odsprzedaży może być z tego przypal.
Nie, mieszkania wewnątrz również podlegają odpowiednim normą. Zrobisz jak uważasz, poniżej informacja z LEX.
"Korytarze stanowiące komunikację wewnętrzną w mieszkaniu powinny mieć szerokość w świetle co najmniej 1,2 m, z dopuszczeniem miejscowego zwężenia do 0,9 m na długości korytarza nie większej niż 1,5 m."
I pamiętaj - developer nigdy nie bedzie mieszkal, wiec on musi sie trzymac norm :P