Czy udalo sie komus z was wyrwac z pracy fizycznej(budowa, kolchoz czy inna fabryka gowna)? W jaki sposob to zrobiliscie, jakies studia/kursy czy moze znajomosci? W jakim wieku sie wam to udalo? #januszex #budowa #pracbaza #praca
@przepan: Odpowiedz sobie na jedno pytanie: czy umisz robić cos innego co nie jest związane z praca fizyczną a za co ktoś chciałby zapłacić. jesli odpowiedź brzmi NIE to oznacza, że czas nauczyc sie czegoś
@przepan: tak pare lat temu dostalem awans w kołchozie bo firma się rozrastała i potrzebowali połatać wakaty. ja z racji tego że stanowisko miałem takie robolsko-klikaczowe, orientowałem się trochę w erpku i gadałem po angielsku zostałem wciągnięty do biura
bez studiów trzeba mieć fart albo jakieś mega skillsy w specyficznej dziedzinie
@przepan: to zależy co chcesz robić w zyciu. Ciężko odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Zazwyczaj kurs wystarczy a nawet tego nie trzeba jak cos umisz.
@adam-mleczny: Z pracą intelektualną jest kiepsko przez chciwych korpoludków, którzy widzą dolary w oczach bo myślą że zwolnienir 10 ludzi i zastąpienie ich AI przyniesie taki sam efekt i czystą oszczędność.
@Worm91: Ale to nie oznacza że hura, świat jest uratowany i ludzie nadal będą pracować. No nie. AI rozwija się w wykładniczym tempie. Jeśli myślący twór zastępuje człowieka w intelektualnych zadaniach to to powoduje, myślenie człowieka jest nieefektywne. Z czasem stanowiska będą coraz bardziej optymalizowane aż do całkowitej utraty sensu zatrudniania pracownika i znaczeniu ludzkiego intelektu.
@adam-mleczny: Jesłi tak naprawdę będzie, to dojdziemy do ciekawego momentu w rozwoju naszej cywilizacji, bo to rozmontuje kapitalizm. W obecnym systemie człowiek musi pracować, by zarobić pieniadze. Wywalamy 90% ludzi z pracy. Możemy teraz produkować niemal po zerowych kosztach. No czysty zysk. Niby tak, tylko kto to wszystko kupi? Kto nabędzie powszechnie generowane dobra z pomocą sztucznej inteligencji czy automatyzacji, jeśli nikt nigdzie nie pracuje i nic nie zarabia a
@Worm91: To są pytania bez konkretnych odpowiedzi. Nasuwa się tylko jedna myśl: turbo komunizm ze sztucznym przydziałem dóbr i usług. Po części jak w więzieniu, nic nie trzeba robić a i tak ci miskę przyniosą.
#januszex #budowa #pracbaza #praca
bez studiów trzeba mieć fart albo jakieś mega skillsy w specyficznej dziedzinie