Aktywne Wpisy

Twoja_tata +89
21 lat xDDDDDD
źródło: 63027547_4660773_6d35c6fccca0faa7320b1e6e359a54d6_wm
Pobierz
labla +35
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 63027547_4660773_6d35c6fccca0faa7320b1e6e359a54d6_wm
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Otóż od lat zmagam się z bólem pleców. Zwyczajnie w krzyżu łupie. Pracę od lat mam siedzącą, mnóstwo czasu spędzam przy komputerze. Boli przy długim siedzeniu, przy spacerowaniu, przy spaniu na brzuchu. Coś tam biegam, coś tam ćwiczę, ale nie jest to nic wielkiego - bieganie pomaga mi doraźnie na ból pleców i ogólnie czuję rozluźnienie w ciele.
Byłem ostatnio u nowej fizjoterapeutki, jak zwykle narzekała na napięte mięśnie pleców, klatki, ramion - to mój standardowy ficzer.
Ale do celu - pogadaliśmy sobie o tych plecach i oprócz zwykłych porad typu rozciąganie, czy konkretne ćwiczenia zaproponowała również ćwiczenia siłowe, by wzmocnić mięśnie głębokie i dolne partie pleców. Tego nikt mi nigdy nie proponował. Wspomniała też, by było szybciej i lepiej, zajadać się kreatyną i białkiem. No i tak, nigdy nie stosowałem ani jednego, ani drugiego. Poczytałem trochę, wygląda na to, że kreatyna to super środek na wszystko, ale wiem już też o gromadzeniu wody i o uważaniu na nerki. W każdym razie, załóżmy, że będę sobie suplementował zgodnie ze wskazaniem tę kreatynę (np. 5 g) i białko (np. 70 g). Czego się spodziewać? Na co uważać? Kiedy spodziewać się efektów?
Oraz, ważne pytanie, czy zestaw ćwiczeń: bieganie, tabata, pompki, wystarczy? Czy należałoby rozszerzyć o jakieś konkretne ćwiczenia? Preferuję wszystko, co w domu. Raz, że na siłowni nigdy nie byłem, dwa, że potrzeba na to więcej czasu, niż ćwiczenia wykonywane w domu. Z biegania nie chciałbym rezygnować.
#mirkokoksy #silownia #suplementy #pytaniedoeksperta
Trochę mało tutaj ćwiczeń na same plecy
Ale do rzeczy, kreatyna jest bezpieczna dla nerek, o ile wcześniej już nie były one w jakiś sposób uszkodzone. Wtedy lepiej odpuścić.
Z kolei białko to nie do końca taki suplement w ścisłym tego
@ShpxLbh w bieganiu staram się utrzymywać średnie tempo 150 bpm, a gdy wychodzi za dużo, przechodzę w marsz. Stąd moje czasy są takie, że nie ma o czym mówić, ale przeciętnie biegam 6-7 km.
Zwiększenie siły i pobudzenie mięśni to rzecz jasna ćwiczeniami? Na co zwracać uwagę? Czego się wystrzegać? Na kontuzjach mi nie
@Saprofit: cóż, może wreszcie trafiłem na kogoś porządnego :)
Nerki są ok - ostatnie usg miałem robione niecałe 2 lata temu pod kątem nadciśnienia. Wszystko z nimi w porządku. Białko - staram się trzymać różnorodną dietę. Jem mięsa, różne warzywa, strączki, ziarna. Zwracam uwagę, by było różnorodnie. Czasem podleję lekko piwem i zasypię chipsami, to
na górę pleców:
- wiosłowanie hantelkami, tylko sprawdź na yt poradniki jaka jest poprawna technika
- kup drążek i
@steppenwolf12: wiesz, informacji jest pełno :) Jedne się powtarzają, inne wykluczają, a tu widzę, że temat jest naprawdę głęboki zaś ja chciałbym podjąć zoptymalizowane działania, by te efekty jakieś były.
Z początku sądziłem, że to jakieś ćwiczenie, którego nie znam, ale google nie przyniosło odpowiedzi, stąd uznałem, że nie o ćwiczenie tu chodziło ( ͡º ͜ʖ͡º)
Teraz wpisałem inaczej sformułowane zapytanie, już widzę to ćwiczenie. Dzięki :)
do jakich specjalistów ty chodzisz, że narzekają na swoje dolegliwości :)
a tak poważnie to wygląda, jakbyś chciał z minimalnym wysiłkiem i małą ilością poświęconego czasu wyciągnąć duże korzyści, to tak nie działa. Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz w domu, ale bez progresywnego dokładania obciążenia za bardzo pleców nie wzmocnisz. Przysiady z prawidłową techniką są
@Arek_Power: a tak już mam, że ludzie się przy mnie otwierają i mówią o swoich bolączkach ( ͡° ͜ʖ ͡°
@Arek_Power: niby tak, ale po coś wymyślono te wszystkie plany treningowe, diety i suplementy :)
W każdym razie dzięki za wszystkie rady, dało mi to trochę nowej wiedzy w tym temacie. Zapewne spróbuję z kreatyną, choćby