Wpis z mikrobloga

@Frwrd05: ja siedze w EDO skupowanych od Covida co kilka miesięcy i raczej planuję wychodzić. Inflacja spadnie do 2-3%, będziesz miał zwrot 4-5% maks. Tyle co na lokatach. To nie inwestowanie, to wegetacja ()
  • Odpowiedz
@forfiterex: Patrząc na pocovidową inflację to tak. Patrząc w skali "normalnej inflacji" to stałe 4% rocznie to już nie tak mało. Większość ludzi tutaj jednak zna tylko pocovidowe stopy zwrotu i na tym się przejadą w nadchodzących latach gdy zacznie się normalizować :)
  • Odpowiedz
@Frwrd05: jeśli oprocentowanie alternatyw wobec akcji spadnie z 8% do 4%.... to ludzie będą kupować akcje aż oczekiwany zwrot z akcji też dobije do 4% (czyli cena akcji się podwoi zakładając że spółki będą sobie radzić tak jak dotychczas)
  • Odpowiedz
@Frwrd05: generalnie się zgadzam, ale 4% rocznie na giełdzie to wcale nie tak dużo. Nawet przed covidem żonglując lokatami można było mieć w okolicach 4%. Więc ryzyko przy zwrocie 4% na giełdzie nie jest tego warte w takim przypadku
  • Odpowiedz
@Frwrd05 xD oddał wykres Nasdaq i powiedz że na szczytach nie było sensu inwestować, tacy goście jak ty co kiszą obligu od 15 lat stracili życiowe szanse, przez strach.
  • Odpowiedz
@kuite22: no tak, od lipca kupiłem małe paczki etfow a reszta w obligacje polskie i long term amerykańskie. Pozycji akcyjnych będę brał więcej jak rynek potanieje i przewazy mi część obligacyjna bo wtedy obligacje 20y+ które teraz zbieram będą robiły zyski :) od lipca obligacje 20y+ dały podobny zwrot co sp500 a do tego jest otwarta pozycja na duży zarobek w momencie cięcia stóp w Ameryce, a pierwsza obniżka już
  • Odpowiedz