Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie, to nie dlatego, że w UK "rządzi lewactwo". Tzn. od niedawna rządzi Labour, ale przez ostatnie 14 lat rządziła prawica i było dokładnie to samo.

@Czoso: to że rządziła partia konserwatywna nie znaczy że rządziła prawica. To była kontynuacja rządów Blaira, w sumie teraz niewiele się zmieniło.
  • Odpowiedz
@I-like-flying-high:

rządziła partia konserwatywna nie znaczy że rządziła prawica. To była kontynuacja rządów Blaira, w sumie teraz niewiele się zmieniło.

Każdy premier UK od czasów Thatcher był neoliberałem czyli prawakiem, to że sobie wycierali mordę tęczą od czasu do czasu nie zmienia faktu, że prowadzili i prowadzą neoliberalną politykę gospodarczą. Jaki lewak głodzi system ochrony zdrowia i zabiera ludziom siatkę zabezpieczeń
  • Odpowiedz
Od 2010 prowadzili politykę austerity - masowe cięcia wydatków publicznych 30 mld funtów mniej na programy socjalne, dalej cięcia zasiłków dla bezrobotnych, cięcia funduszy dla NHS, lokalne cięcia wydatków na usługi publiczne - zamykanie masowo przedszoli, centrów dziecka, bibliotek, toalet publicznych i innych podobnych usług, prawie milion zwolnień w sektorze publicznym, zmniejszenie wydatków na edukacje o kilka % per uczeń, gigantyczny spadek wydatków na infrastrukturę(ponad 30%)

Politykę austerity prowadzili nie tylko Torysi ale
I-like-flying-high - >Od 2010 prowadzili politykę austerity - masowe cięcia wydatków ...

źródło: 4f88aa1a2c93cc15

Pobierz
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: pewnie ze mi się nie chce wyszukiwać danych i faktów na wszystko co napisałeś. Mam swoje życie a ty poza ogolnikami też nie przedstawiasz żadnych faktów. Choć z częścią tego co napisałeś się zgadzam.

Tym wykresem z wydatkami na nhs jako procent pkb to sam manipulujesz - spadek jest związany z tym że pandemia się skończyły więc logiczne że wydatki na nhs będą mniejsze, ale nadal są większe niż
  • Odpowiedz
@I-like-flying-high: ale ja mówię o głodzeniu służby zdrowia systemowo od dekad a nie od pandemii i to na tym wykresie widać, w starzejącym się społeczeństwie takim jak UK wydatki powinny ROSNĄĆ a na wykresie w co najlepszym razie stały w miejscu przez cięcia na świadczenia właśnie, to jest głodzenie i pełzająca prywatyzacja
  • Odpowiedz