Wpis z mikrobloga

Zagraniczny pracodawca chce abym przejął obowiązki pracodawcy i samodzielnie opłacał ZUS. Nie zamierzają otwierać swojego biura w Polsce, będą mi przesyłać wynagrodzenie brutto (+koszty pracodawcy) i ja mam sam być płatnikiem składek w ZUS-ie. Czy ogarnę sam to obliczać za pomocą jakiegoś kalkulatora czy to czarna magia i trzeba zatrudniać księgową?
#praca #pracodawca #zus #pracbaza #ksiegowosc
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@gorzki99: kalkulator to rozumiem, ale jeszcze trzeba jakieś druczki do ZUS wypełniać i wysyłać co miesiąc, mam nadzieję, że można online to robić?
  • Odpowiedz
ale jeszcze trzeba jakieś druczki do ZUS wypełniać i wysyłać co miesiąc, mam nadzieję, że można online to robić?

@Patryk4: A to juz zupelnie inne pytanie :D
W tym kraju mnie nic nie zdziwi. Podajesz w US maila ale w sumie to nie wiadomo po co bo i tak na maila Ci zadnej korespondencji nie przysla i uparcie chca sie kontaktowac telefonicznie :D
  • Odpowiedz
@Patryk4 koszt księgowości dla JDG do 10 faktur miesięcznie to jakieś 400 PLN max (ja płacę 220, ale nie mieszkam w top 5). Dolicz im 90€ za koszty obsługi i tyle. Albo płać sam bo pewnie skoro to praca dla firmy zagranicznej, to i hajs się zgadza. Nie ma sensu na siłę próbować samemu ogarniać, bo możesz sobie narobić szkód na dużo wieksze kwoty. I dużo nerwów stracić.
  • Odpowiedz