Wpis z mikrobloga

#taras #budujzwykopem #remontujzwykopem #budownictwo #remont

Mirasy, obecny taras z palet dogorywa w dramatycznym tempie i planuję jego wymianę.
Obecnie sytuacja wygląda tak, że na gruncie mam bloczki fundamentowe a na tym palety (są dosyć specyficzne) a całość od dna wykopu do górnej krawędzi tarasu ma jakieś 25 cm.
Chcę to teraz wszystko wywalić i przygotować płytę betonową pod taras wentylowany.
Teraz pytania i zagwozdki:
1. Taras mieć 9x5m czyli 45m2 ale samo zadaszenie ma nie przekroczyć 35m2 czy w związku z tym będę musiał zgłaszać samą płytę?
2. Domyślam się, że obecna głębokość (25cm) jest za mała. Muszę uwzględnić 2 cm na płytkę + powiedzmy 5 cm na system podkładek systemowych. Zostaje 18cm czyli raczej za mało
3. Docelowo planuję też montaż nowej altany/zadaszenia. Widzę, że są różne systemy mocowania: z jednym prętem wwiercanym w płytę oraz z płaską stopą mocowaną kotłami. To chyba też muszę jakoś uwzględnić w grubości płyty.
4. Jaką minimalną grubość powinna mieć taka płyta?
5. Planuję pogłębić wykop. Wyrównać i zagęścić grunt. Na to warstwę chudego betonu. A potem sama wylewka. Jaką grubość warstwy chudziaka i wylewki powinienem przyjąć.
6. Czy taka płyta będzie wymagała zbrojenia?
7. Czy uwzględnić dylatacje (9x5m) ? Jeśli tak to jak je zrobić?
8. Od strony domu mam folię kubełkową. Czy uzupełnić to o dodatkowe odcięcie?
9. Co jeszcze powinienem uwzględnić? Hydroizolacja?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

przygotować płytę betonową pod taras wentylowany

@ottissek: na bogacza trafiło, chłopie podsyp piaskiem i podsypką piaskowo-cementową, na to daj ładne płyty betonowe a nawet gresowe i masz taras na wieki
  • Odpowiedz