Wpis z mikrobloga

Znudziło mi się kulanie ciast drożdżowych ręcznie, a i chlebek kiedyś będę próbował robić.
Potrzebuję porady w sprawie miksera planetarnego.
Czego używacie? Czego nie warto kupować? I dlaczego to takie drogie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zmieszczę się w okolicach 1000 zł za coś wystarczającego do użytku domowego?
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@moll: Dziękuję Ci.
Ale oczywiście jestem łosiem i nie napisałem o jednej kwestii.
Chciałbym w przyszłości dokupić tam przystawki, chociażby maszynkę do mielenia mięsa, etc.
  • Odpowiedz
@Wycu91: Mam i polecam Kenwood kMix. Jest ciężki, więc nie spaceruje po blacie przy gęstym cieście. Ma całkowicie metalowe końcówki, co jest niezwykle istotne dla ich trwałości, bo te z plastikiem lubią się łamać. Łatwo o części zamienne. Pięknie ugniata drożdżowe na połowie mocy. I jeszcze można go o jakieś dodatkowe pierdoły rozbudować jeśli ktoś ma takie pragnienie. Na promocji da się go kupić spokojnie poniżej 1k.
  • Odpowiedz
  • 0
KitchenAid-a

@Erk700: No właśnie jest na amazon za 1080 i oponie o jego zajebistosci bardzo kuszą. Chociaż wolałbym upolować coś z ratami 0 ;)
  • Odpowiedz
Mam Bosch MUM z całą baterią przystawek. Mikser ogólnie bardzo dobry. Tylko maszynka do mięsa raczej do małych ilości i sporadycznego użycia. Jest mniejsza od standardowej kupowanej jako oddzielne urządzenie i ma tendencje do przeciekania na złączeniu z napędem. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza, fanowi mielonych bym nie poleciła.
Często najbardziej opłaca się od razu kupować całe zestawy, przystawki dokupowane osobno potrafią mieć chore ceny, zwróć na to uwagę.
  • Odpowiedz
@Wycu91: MUM5, w zestawie takim jak ten, oddzielnie dokupiłam nasadkę siekającą (nadaje się do mielenia kawy, ziaren bardzo twardych serów itp).
https://allegro.pl/oferta/robot-planetarny-mum58m64-bosch-1000w-3-9l-maszynka-do-miesa-blender-17358894266
Przystawka do krojenia w kostkę / plastry / tarcia na wiórki to straszne krówsko, uprzedzam. Ale jak mam skroić w kostkę warzywa i ziemniaki na krupnik dla 3 osób, to wolę rozbierać i myć to ustrojstwo (po warzywach wystarczy na świeżo spłukać pod kranem) niż sterczeć nad deską.
  • Odpowiedz
@Wycu91 Miałem Mum5 i mi nic w maszynce do mięsa nie przeciekało a robię sporo kiełbas. Jedynie upierdliwe było że maszynka jest dość nisko osadzona i większego naczynia nie da się podłożyć.
  • Odpowiedz