Wpis z mikrobloga

@WnukCebuli: Może to się wydaje śmieszne, ale to nic dziwnego, że ludzie na starość myślą o przemijaniu, o tym co po nich zostanie. To takie bardzo filozoficzne.
Teściu tak się zachowuje zawsze jak z nim jeżdżę po Śląsku, szczególnie po Rudzie Śląskiej. A tutaj to kopał ziemniaki, a tędy szedł do babci jak roznosił mleko w zimie, a tutaj się bawił na polu, a teraz tam magazyn stoi. Najbardziej dumny
  • Odpowiedz
  • 11
@fornson23 obok mojego rodzinnego osiedla był duży park w którym spędziłem połowę dzieciństwa.
Wycięli połowę parku żeby zrobić drogę. Niby to ważna droga której w c--j brakowało i człowiek o tym wie, ale i tak za każdym razem gdy to widzę marudzę bo sentyment wygrywa xD
  • Odpowiedz
@dorkas: wychowany na Osiedlu Sobieskiego (kiedyś Moskiewskim) we Wrocławiu mogę znaleźć 100 powodów do sentymentalnego marudzenia :D Np. to pole które widać na wyjściówce filmu mojej reżyserii, to teraz osiedle deweloperskie xd
fornson23 - @dorkas: wychowany na Osiedlu Sobieskiego (kiedyś Moskiewskim) we Wrocław...
  • Odpowiedz
@markhausen: podjechałem kiedyś w miejsce, w którym w młodości chodziliśmy z kumplami posiedzieć albo pokopać piłkę. Obecnie stoi tam park handlowy, więc odpaliłem GPS, ustawiłem dokładną lokalizację naszej miejscówki, stanąłem na środku parkingu i tak sobie stałem i rozmyślałem jak na tym obrazku. W głowie wizualizowałem sobie murki na których siedzieliśmy, drzewa które nas otaczały i nawet próbowałem przejść trasę zgodnie z nieisniejącą już ścieżką.

Nostalgia to dziwne uczucie -
  • Odpowiedz
Może to się wydaje śmieszne, ale to nic dziwnego, że ludzie na starość myślą o przemijaniu, o tym co po nich zostanie. To takie bardzo filozoficzne.

Teściu tak się zachowuje zawsze jak z nim jeżdżę po Śląsku, szczególnie po Rudzie Śląskiej. A tutaj to kopał ziemniaki, a tędy szedł do babci jak roznosił mleko w zimie, a tutaj się bawił na polu, a teraz tam magazyn stoi. Najbardziej dumny jest z drzew
  • Odpowiedz
Ale im bardziej jestem starszy tym bardziej go rozumiem.

@markhausen: Przemijanie to jedna z tych rzeczy która nas dopadnie prędzej lub później. Najpierw zamknie się nasz ulubiony osiedlowy sklep, potem zdechnie nasz pies/kot, potem wybudują nowe osiedle w miejscu gdzie w dzieciństwie chodziliśmy na lodowisko, potem zaczął umierać nasi dziadkowie, rodzice i cała reszta rodziny. Na starość wszystko co nas będzie otaczać nie będzie tym z czym dorastaliśmy.

To wszystko
  • Odpowiedz
Może to się wydaje śmieszne, ale to nic dziwnego, że ludzie na starość myślą o przemijaniu, o tym co po nich zostanie. To takie bardzo filozoficzne.

@markhausen: jak przyszedłem na świat, to było g---o. Jak chodziłem do podstawówki, to było g---o. Jak chodziłem do szkoły średniej, to było g---o. Jak zacząłem pracować i dalej pracuję, to nadal jest g---o i chyba nawet coraz większe.

Nie mam złudzeń, że jak w
  • Odpowiedz
@WnukCebuli To jest też czasem spore przeżycie. Za dzieciaka mieszkałem sporo lat na warszawskim Ursynowie. I się łaziło po osiedlu codziennie non stop - przez co moja mapa tej dzielnicy jest niesamowicie dokładna. Niemniej - jest skrajnie nieaktualna xd
O jakieś dwadzieścia kilka lat.
I jak czasem tam wpadnę rowerem to mam niesamowity mindfuck.
  • Odpowiedz
@WnukCebuli: Znam miejsce w Białymstoku gdzie jeszcze trzy dekady temu pasły się krowy. Jeżdżąc do dziadków jako dzieciak dosłownie patrzyłem na krowy na pastwisku z okna autobusu miejskiego. I to nie była wieś tylko terytorialnie obszar miasta. A teraz tam jest 3 pasmowa droga z wiaduktem i centrum handlowe. Zawsze mnie łapie nostalgia na to wspomnienie łąki z krowami.
  • Odpowiedz
Ciągle jak wpadamy to wspomina, że teraz wszyscy mają cień w bloku w upały, bo posadził tam ponad 30 lat temu dąb przyniesiony z lasu.

@markhausen: heh, to moja babcia lvl 88 miała tak jak przejeżdżaliśmy koło lasu w drodze do jej domu (tylko że sądziła ten las z 40-50 lat temu) ale miała, bo już tamtędy nie jeździmy ... Bo lasu już nie ma:/ raz byliśmy to myślałem że
  • Odpowiedz
  • 6
@markhausen dlatego też warto mieć dzieci. Jeśli nie jesteś kimś wybitnym co zmienił w jakiś sposób świat to tylko one będą miały cię w głowie i nawet po śmierci będziesz "nieśmiertelny" w ich umysłach
  • Odpowiedz
@pieknylowca: a to się zgadzam. To znowu moja teściowa tak ma od zawsze. Ona już wszystko przeżyła, nic ją już w życiu nie czeka, na wczasy nie chce jeździć bo po co, wycieczki ją nie interesują, jak byliśmy raz na super wczasach za granicą, to stwierdziła, że najlepszą częścią wakacji jest powrót do domu xD jej życie to zakupy, gotowanie, sprzątanie, kościół.
Aż mi żal teścia, bo on z kolei
  • Odpowiedz