Wpis z mikrobloga

Zalało mi kosiarkę. Husqvarna ACX 230 Wyciągnąłem płytę główną, wyczyściłem, polutowałem tam gdzie było widać zalanie. Niestety nie działa. Schematu brak, cały układ wydaje mi się dość dziwny i trochę trudno mi go rozpracować.

Pytanie nr 1.

jaki jest cel połączenia 14 rezystorów 1R00 przed tranzystorem, prawdopodobnie odpowiedzialnym za załączanie masy dla ładowania baterii?

Jedna z zaznaczonych sekcji pokazuje wypadkowo ok 600 ohm, druga rozwarcie. To jest dość dziwne bo akruat w tym rejonie nie było wody. Najchętniej zmostkowałbym to zwykłym kynarem ale z jakiegoś powodu jednak te rezystory tam są.

#elektronika #elektronikadiy
Patrick_Rowerovsky - Zalało mi kosiarkę. Husqvarna ACX 230 Wyciągnąłem płytę główną, ...

źródło: IMG_20250708_123236

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jaki jest cel połączenia 14 rezystorów 1R00 przed tranzystorem, prawdopodobnie odpowiedzialnym za załączanie masy dla ładowania baterii?

@Patrick_Rowerovsky: np. żeby mierzyć na nich prąd
  • Odpowiedz
ale dawać 14 równolegle połączonych rezystorów zakrawa o chałturę

@Patrick_Rowerovsky: ale taki zestawik będzie miał całkiem sporą moc, jedna sztuka o rezystancji 1/14 oma to by musiała być mocarna, no i czy czasem przy taki połączeniu nie otrzymuje się wyniku o większej precyzji niż użyte składowe?
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: @seniorwykopek tak, to pozwala na większą precyzję, lepsze rozłożenie ciepła itp. Wygląda to chałupniczo ale może być lepszym roziązaniem niż 1 rezystor bocznikowy. Wczoraj sporo sobie o tym myślałem. Mnie bardziej dzwi, to jakim cudem wszystkie na raz rozwarło. Obawiam się, że tam jest tyle kwiatków po te awari, że lepiej kupić mi sprawną płytę. Mam 2000 m2 trawy do koszenia i nie chcę ponownie musieć robić tego
  • Odpowiedz