Wpis z mikrobloga

@LaurenceFass:

Dlatego ja absolutnie nie wierzę w to że cokolwiek sensownego powstanie w tym kraju albo że będą reformy, bo zawsze rozbije się o to że góra będzie chciała utrzymać półniewolniczy podział fruktów - dla zarządu wszystko, a dla osób faktycznie pracujących fistaszki.
  • Odpowiedz
  • 0
elektronika/mechatronika/robotyka to raczej zostaje tylko kierunek dojczland ;)

@villager:
Stricte R&D - niekoniecznie, stawki się zrównują tylko trzeba dobrze trafić.

Dlatego ja absolutnie nie wierzę w to że cokolwiek sensownego powstanie w tym kraju albo że będą reformy, bo zawsze rozbije się o to że góra będzie chciała utrzymać półniewolniczy podział fruktów - dla zarządu wszystko, a dla osób faktycznie
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: raz rozchwiany rynek pracy i przechylony na stronę pracodawcy będzie się odbudowywał latami albo nawet przy obecnym "postępie technologicznym" i imporcie inżynierów - wcale. niestety, albo pracodawcy ustawiają się po ciebie w kolejce albo ty sie ustawiasz po pracę z 10 ukraińcami za bramą i nie istnieje już absolutnie nic pomiędzy.

a teraz rynek pracy jest tak r-----------y, że cywilizowana sytuacja została tylko "państwówce" tzn prawnicy/lekarze/nauczyciele/górnicy.

no, ale PEKABE
  • Odpowiedz
12.5k netto, 10.5 netto po przekroczeniu II progu za pełen etat. Bez możliwości optymalizacji B2B (to już jakieś minimum chociaż by było w kwocie na rękę).

@LaurenceFass: Ale rozumiem że to za tydzień?
  • Odpowiedz
Dlatego ja absolutnie nie wierzę w to że cokolwiek sensownego powstanie w tym kraju albo że będą reformy

@PfefferWerfer: ale macie we łbach nasrane xD Ten kraj się zmienił w ciągu ostatnich 20 lat nie do poznania. Na ulicy co któreś auto to nowy SUV. Ludzie dobrze zarabiają, jeżdżą na wakcje i latem i zimą, mieszkają w zajebistych domach, ale wykopki i tak myślą, że ten kraj to syf xD
  • Odpowiedz
@WyjmijKija bez kitu za dzieciaka co drugi dzień u babci na obiad bo w domu żreć co nie było, a teraz se mieszkam w chacie na wakacje co roku w miarę nowe auto (6 letnie). Człowiek oszczędza bo ciężko zmienić nawyki z dzieciństwa ale w sumie na każdą zachciankę stać. A przy córce muszę się pilnowac żeby za bardzo nie rozpuścić/ rozpieszczac finansowo.
  • Odpowiedz
  • 2
ilu pracowników robiło przy czyszczeniu dachu i elewacji przez te 9 dni?

@Jefrjeitor:
Bodajże na 3 dni był pomocnik, pewnie wziął z tego nie więcej niż 1500 zł. Generalnie praca do zrobienia przez jedną osobę poza składaniem rusztowania.

ale macie we łbach nasrane xD Ten kraj się zmienił w ciągu ostatnich 20 lat nie do poznania. Na ulicy co któreś auto to nowy SUV. Ludzie dobrze zarabiają, jeżdżą na wakcje i
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: czyli praca dla minimum 2 osob. Zazwyczaj przy takich pracach sa 3 osoby, bo zawsze ktos ma urlop/jest na zwolnieniu lekarskim/trzeba pojechać po cos do hurtowni/przestawiać rusztowania itp.
Więc policzmy... Praca 2-3 osob, przez 9 dni roboczych. Pogoda w naszym kraju powoduje, że przez ~3 miesiące ekipa ma martwych sezon (zima, minusowe temperatury). Na pewno tez nie maja pelnego oblozenia robotą i zdarzaja sie kilkudniowe przerwy (jesli zajmuja sie
  • Odpowiedz
  • 1
czyli praca dla minimum 2 osob.

@Jefrjeitor:
No nie, przecież Ci napisałem: pracowała jedna osoba i tylko przez bodajże 3 dni druga była do pomocy.

Pogoda w naszym kraju powoduje, że przez ~3 miesiące ekipa ma martwych sezon (zima,
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: dlaczego z góry zakładasz, ze osoba w drelichu pracująca na drabinie jest bez wykształcenia? Jedni żyją marzeniami i głodują, bo duma nie pozwala im schować dyplomu do szuflady. Drudzy zakładają firmy i żyją na dobrym poziomie, bo studia nauczyły ich dostosowywania sie do rynku.
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: Tak wygląda rzeczywistość chyba wszędzie w Europie. W USA jest nieco inaczej. Zresztą już dawno zastanawiam się czy tego nie olać i nie przebranżowić się na płytkarza, co wziął ode mnie więcej za łazienkę jak ja od niemieckiego klienta za kontrakt za programowanie sterownika PLC. Tylko jak ten rynek "specjalistów" się trzyma, bo jednak ktoś (m.in ja) musi im za to płacić.
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: bezpieczeństwo uop to nie fikcja standardowo w razie zwolnienia masz odprawę od 2 do 3 miesięcznych wynagrodzen, dodatkowo okres wypowiedzenia 3 wypłaty + zaległy urlop i możliwość pójścia na l4. Razem długoletni pracownik przy zwolnieniu ma najczęściej minimum 6 wypłat oraz zwolnienie z świadczenia pracy. A jak lubisz służyć ojczyźnie to zapisujesz się do wot i jesteś nietykalny ustawą.
  • Odpowiedz
@Alfiarz: 3 podstawowe wypłaty bezpieczeństwa gdy za przez ostatnie 5 lat łożyłeś na to ubezpieczenie grube tysiące, dobry deal. Można też, jak w historii mojego było pracodawcy, zobaczyć te 3 wypłaty jak świnia niebo
  • Odpowiedz