Wpis z mikrobloga

Jakie polecacie audio do sypialni, i w jakich miejscach ustawić glosniki zeby efekt byl najlepszy? Szukam czegos do 10k glownie sluchanie muzyki spotify czy ogladanie czegos na yt, telewizora nie planuje miec.
#audio #pytaniedoeksperta #pytanie #sypialnia
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przepan: dobry budzet, mozesz napisac do jakiegoś sklepu, np. q21 i tam doradza. Bralbym wiim amp ultra + kef q concerto meta. Ustawienie standardowe dla stereo, ty + głośniki trójkąt równoramienny. Dobrze żeby głośniki były na standach, a nie np. blacie szafki.
  • Odpowiedz
@przepan Myślę, że 10k do Spotify i YT to dość spory budżet przy bitrate nie przekraczającym 320 kbps. Myślę, że soundbar do 2k wyciągnie max
  • Odpowiedz
@emjot86 Quiz sprawdzę na lepszym sprzęcie, ale chociaż wg. badań mój słuch jest b.dobry (generalnie w-------ą mnie te wszystkie odstraszacze kun w autach itp.), ale audiofilem nie jestem. Mam jednak wśród znajomych muzyków (amatorów i zawodowych), ludzi od sprzętu audio i nagłośnieniowców. Chociaż zgodzę się, że rozmiar pliku nie musi być dobrym wskaźnikiem jakości to jeśli kompresja platform stremingowych przebiega automatycznie to nie masz wpływu na jej jakość. Jeśli YT z
  • Odpowiedz
@Viking-: tez slysze odstraszacze, a slysze do 18khz. One schodzą duzo nizej, do tego dochodza znieksztalcenia, harmoniczne etc.

Kompresja nie ma wplywu np. na dobry, miesisty bas, ktorego odegranie bardzo mocno zalezy od jakości wzmacniacza i glosnikow. Ogolnie spotify jest w zupelnosci wystarczajace zeby cieszyć się dobra muzyka na dobrym sprzęcie. To juz adaptacja akustyczna pomieszczenia ma duzo wieksze znaczenie niz bitrate (o ile nie jest niski).
  • Odpowiedz