Wpis z mikrobloga

Taka sytuacja. Pracuję w ochronie na zleceniu (na up nie ma szans, bo nie mam orzeczenia). W najbliższych dniach, góra do połowy sierpnia na wynagrodzenie ze zlecenia wjedzie komornik, zajmie 100 proc albo jak się zlituje to 50 proc. Nawet jeśli zajmie 50 procent to za resztę się nie utrzymam.
Czy ktoś z was miał zajęcie i był na śmieciówce? Jak sobie radziliście? Robotę niedawno zacząłem, a już jest info o umowie na moim koncie w e-zus.
Czy da się przekonać agencję, żeby zatrudniła na czarno, pokombinowała z godzinami (część oficjalnie wypłaca, reszta pod stołem) albo jakiś myk typu działalność nierejestrowana?
Chcę spłacać długi, ale też muszę mieć z czego żyć reszta może iść na konto komora.
Poratujcie wykopki. Jak to jest u was zwłaszcza z ochroniarzami na zleceniu i z komornikiem, jak to jest załatwiane?

#pracbaza #praca #pracawochronie #ochrona #kiciochpyta #umowazlecenie #egzekucja #komornik #dlugi #prawo
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@sylwke3100: @SpaceMonkey

nie ma takiej opcji, tytułów jest i będzie więcej, to samo z wierzycielem/wierzycielami.
Nie piszcie o dogadywaniu się, jakichś ratach. Na upadłość też jest za wcześnie, zresztą nie mam cebulionów na prawnika, bo trochę nawywijałem i samemu bez specjalisty się nie wymiksuję.

Przedstawiłem konkretny problem i konkretne pytania
  • Odpowiedz
  • 1
@sberatel: wiem o tym, ale zajmują zwykle 50% i tak sądy to interpretują. Co mnie nie urządza, bo nie będe miał na życie. Czytajcie proszę co napisałem w pierwszym wpisie. ()
  • Odpowiedz
@Nukashine komornik to nie urzędnik, tylko funkcjonariusz publiczny. Wniosek do sądu, żeby wszystkimi sprawami zajmował się jeden komornik? Niby na podstawie jakiego artykułu sąd miałby nakazać coś takiego?
  • Odpowiedz
@Smartek: nie wiem na jakiej podstawie prawnej, taką informację otrzymałem gdy miałem przyjemność z komornikami wiele lat temu. Informują też o tym kancelarie w artykułach reklamujących swoje usługi, np tu:

https://vindico.pl/wiedza/kilku-komornikow-co-robic-w-przypadku-zbiegu-egzekucji/

Choć każdy komornik działa niezależnie w ramach swoich uprawnień, dłużnik ma możliwość złożenia wniosku o połączenie egzekucji. W praktyce oznacza to, że wszystkie sprawy trafiają do jednego komornika sądowego, który prowadzi egzekucję łącznie z potrąceniami, co ułatwia rozliczenia i komunikację
  • Odpowiedz
@Nukashine zgadza się, w przypadku zbiegu egzekucji, gdy egzekucja jest skuteczna - wtedy owszem, sprawę przekazuje. Zbieg występuje wtedy, gdy co do jednego, tego samego składnika majątku egzekucję prowadzą co najmniej dwa organy egzekucyjne. Jeżeli wierzyciel wniesie o uchylenie zajęcia to wtedy brak jest podstaw do przekazania takiej sprawy innemu komornikowi i nawet sąd nie może tego nakazać.
Są też możliwe przypadki, że dłużnik pracuje np. Na umowę o pracę, na
  • Odpowiedz
@Smartek: nie no jasne, ale sądzę że w sytuacji OPa dwa pierwsze zdania wyczerpują sytuację. Problem w tym że w praktyce jest z tym różnie jeśli pozostawi się sprawy samym sobie, o czym sam się przekonałem. Tylko jeden się połapał że nastąpił zbieg, i sam uznał siebie za organ niewłaściwy przekazując papiery do innego. Nie znam się na żargonie, ale zdaje mi się, że jak wejdą na konto/wynagrodzenie i coś
  • Odpowiedz
@Nukashine skuteczna jest wtedy, gdy mogą być dokonywane potrącenia, w sytuacji OP-a nie mogą. O tym, że jest zbieg wie zawsze każdy komornik, ale widocznie nie każdy jest na tyle rzetelny, żeby wydać niezwłocznie postanowienie o uznaniu się niewłaściwym ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz