Aktywne Wpisy

trevoz +66
Byłem ostatnio parę tygodni na wakacjach w Azji, m.in. w Japonii, i jedna rzecz mnie naprawdę zdziwiła: ceny jedzenia w zwykłych knajpach.
Nie mówię o jakichś fancy restauracjach, tylko normalne miejsca, gdzie wpadasz coś zjeść. Obiad + cola za jakieś 16–20 zł. Jakieś curry, ramen, gyudon, kurczak z ryżem itd. I to nie jakieś mikroporcje, tylko normalnie można się najeść.
W Polsce za taki obiad w knajpie to mam wrażenie, że minimum x2, a
Nie mówię o jakichś fancy restauracjach, tylko normalne miejsca, gdzie wpadasz coś zjeść. Obiad + cola za jakieś 16–20 zł. Jakieś curry, ramen, gyudon, kurczak z ryżem itd. I to nie jakieś mikroporcje, tylko normalnie można się najeść.
W Polsce za taki obiad w knajpie to mam wrażenie, że minimum x2, a
źródło: image
Pobierz
W czym trzymacie poduszke bezpieczeństwa? Zaraz kończy mi się lokata w Toyocie na 4.25% (~100k) i zastanawiam sie nad tym jakie mam opcje. Skłaniam się ku połączeniu 40% lokata, 40% obligacje COI lub TOS i 20% przerzucić w jakiegoś szerokiego ETFa.
#gielda
#gielda

---
Przymierzam się do zerwania z Allegro po 5 latach współpracy i założenie własnego sklepu internetowego. Nie zrobiłem tego wcześniej bo uważałem (i ciągle uważam), że przebicie się z towarem na własnym sklepie jest o wiele trudniejsze niż handel na Allegro. Ale prowizje i wszystkie nowe przepisy, oceny itd. mnie już psychicznie meczą. Nie chcę się tam szarpać, chce spróbować na swoim. Jak się nie uda no to niestety trzeba będzie zacząć robić coś innego, a towar wyprzedać.
#allegro #ecommerce #handel #olx
źródło: image
PobierzGdzie kupujecie w Internecie?
@Vexolax: Nawet nie, że "przebicie się" tylko, że ludzie nie kupują na osobnych stronach internetowych. Jak czegoś nie mogą znaleźć na allegro to dopiero wtedy wpisują produkt w google i szukają, że "może gdzieś indziej znajdą", albo "jak nie ma na allegro to nigdzie nie ma".
Kilkukrotnie po zobaczeniu jakiejś oferty na allegro sprawdziłem ten sam produkt w sklepie internetowym tego samego sprzedawcy. Kończyło się na tym, że cena w sklepie internetowym była jak na allegro, do tego bez darmowej wysyłki, więc wracałem do allegro.
Powodzenia z takim myśleniem, zwłaszcza w obecnych czasach.