Wpis z mikrobloga

Jaki % z was kupuje wyłącznie w internecie na allegro? Jak wasi znajomi? Ja chyba żyje w bańce, gdzie ludzie kupują wyłącznie na allegro...
---
Przymierzam się do zerwania z Allegro po 5 latach współpracy i założenie własnego sklepu internetowego. Nie zrobiłem tego wcześniej bo uważałem (i ciągle uważam), że przebicie się z towarem na własnym sklepie jest o wiele trudniejsze niż handel na Allegro. Ale prowizje i wszystkie nowe przepisy, oceny itd. mnie już psychicznie meczą. Nie chcę się tam szarpać, chce spróbować na swoim. Jak się nie uda no to niestety trzeba będzie zacząć robić coś innego, a towar wyprzedać.

#allegro #ecommerce #handel #olx
Vexolax - Jaki % z was kupuje wyłącznie w internecie na allegro? Jak wasi znajomi? Ja...

źródło: image

Pobierz

Gdzie kupujecie w Internecie?

• Wyłącznie kupuję na Allegro 15.6% (32)
  • Przeważnie Allegro, rzadko gdzieś indziej 62.0% (127)
  • Przeważnie gdzieś indziej, rzadko Allegro 18.5% (38)
  • W ogóle nie kupuję na allegro 3.9% (8)

Oddanych głosów: 205

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
przebicie się z towarem na własnym sklepie jest o wiele trudniejsze niż handel na Allegro.

@Vexolax: Nawet nie, że "przebicie się" tylko, że ludzie nie kupują na osobnych stronach internetowych. Jak czegoś nie mogą znaleźć na allegro to dopiero wtedy wpisują produkt w google i szukają, że "może gdzieś indziej znajdą", albo "jak nie ma na allegro to nigdzie nie ma".
  • Odpowiedz
@Vexolax: no niestety, allegro to rak dla sprzedawców. Ale wszyscy tam kupują. Ja zaczynałem na stronie www a potem na allegro i zdecydowanie skoczyła sprzedaż. Na allegro jest po prostu łatwiej i wygodniej kupować, a dodatkowo kupujący ma zabezpieczenie. Sprytnie to rozegrali.
  • Odpowiedz
Jeżeli masz sklep specjalistyczny to myślę że to ma sens. Mnie np męczy to gdy chce kupić rzeczy do kwiatków na allegro i produkty które mnie interesują są u kilku sprzedawców. Wtedy wolę wejść w sklep internetowy i nie robić fikołków czy mam darmowa dostawę, czy coś idzie z chin. Łatwiej się też przegląda produkty. Tak samo mam np. z elementami do elektroniki. Wolę wejść na botland, bo wszystko przyjdzie w jednej
  • Odpowiedz
@Vexolax: wszedzie sprzedaz dziala tak samo - na Allegro bedziesz musial wydac kase na reklame aby Twoj produkt pojawial sie pod pewne frazy, tak samo na Amazon itp. Z walsnym sklepem jest podobna historia - musisz wydac na reklame w Meta i w Google - jedynie jak zajmujesz sie mala nisza to bedziesz mogl wypozycjonowac sklep w Google za darmo uzywajac SEO. Jednak jak sprzedajesz zwykly popularny produkt to koszty
  • Odpowiedz
@Vexolax: Za każdym razem kupuję w osobnym sklepie internetowym. Uwielbiam przy zamawianiu spinaczy do papieru za złoty piędziesiąt wypełniać po raz kolejny formularz rejestracyjny lub czuć niepewność podczas kupowania jako gość i nie mieć pewności czy zamówienie było przyjęte. Uwielbiam też darmową dostawę dopiero przy zamówieniu produktów za 250 PLN w dni nieparzyste.
  • Odpowiedz
@Vexolax: ostatnio wolę kupować w sklepach udostępniających InPost Pay, bo to działa szybciej niż allegro, a często taniej o prowizję złodziei. Konta zakładać nie trzeba i wszystko do ustalonego paczkomatu i płatność kartą z automatu.
  • Odpowiedz
@Vexolax: Kupuję w sklepach internetowych tylko, gdy nie mogę czegoś niszowego znaleźć na allegro albo towar na allegro ma tylko jeden sprzedawca z wyśrubowaną ceną.

Kilkukrotnie po zobaczeniu jakiejś oferty na allegro sprawdziłem ten sam produkt w sklepie internetowym tego samego sprzedawcy. Kończyło się na tym, że cena w sklepie internetowym była jak na allegro, do tego bez darmowej wysyłki, więc wracałem do allegro.
  • Odpowiedz
@Vexolax: lwią część rzeczy zamawiam na allegro, ale bardzo często jak chcę kupić coś "konkretnego" a nie kolejny półroczny zapas witaminy D to szukam tej konkretnej rzeczy na ceneo i olxie. wydaję mi się że sporo osób tak robi bo sprzedałem na olxie multum rzeczy typu elektronika czy sprzęt do ćwiczeń, czyli ludzie jednak nie siedzą w bańce tylko szukają w necie gdzie taniej. trzymam kciuki za Twój sklep.
  • Odpowiedz
jedynie jak zajmujesz sie mala nisza to bedziesz mogl wypozycjonowac sklep w Google za darmo uzywajac SEO

Powodzenia z takim myśleniem, zwłaszcza w obecnych czasach.
  • Odpowiedz