Wpis z mikrobloga

Miałem 7 pro, teraz mam 9 pro xl i dziewiątka grzeje się zdecydowanie mniej niż siódemka, co nie oznacza że na LTE + GPS jest chłodna ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Czasoprzestrzenny8032 @Shumitu @frutson: Pixele i ich Tensory mają fatalny modem od Samsunga (stąd podejrzenia o rebranding Exynosów, choć to bzdura), a sprawę pogarsza dodatkowo kiepska litografia — również od Samsunga. W rezultacie wszystkie Pixele na LTE/5G zużywają sporo energii i generują więcej ciepła, niż powinny. W serii Pro w końcu zaimplementowano chłodzenie komorą parową (wcześniej nie stosowano żadnego aktywnego rozwiązania), co nieco poprawiło kwestię temperatur. Dopiero jednak Pixel
  • Odpowiedz
@Shumitu: Wiem, że idealnie to nigdy nie będzie, ale chciałem uniknąc patologi gdzie w ciepły dzień telefon wyłącza się po 30 minutowej rozmowie na teamsie, a przy google maps ledwo trzyma się przy życiu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Ceedzik: No cóż chyba pozostaje mi chyba czekać, i jakby 10 nie dała rady, to może w sensownej cenie 9pro się trafi
  • Odpowiedz
@Czasoprzestrzenny8032 niestety, Google mocno przyoszczędziło na swoich SoC i na chłodzeniu tych telefonów. Aktualnie jedynie Pro jako tako nadają się do użytku w terenie w lecie.

Swoją drogą mówisz o zwykłej nawigacji, czy prażeniu telefonu z ładowarką na przedniej szybie auta na ostrym słońcu lub jeszcze gorzej - Android Auto? Z tym mało jaki telefon z flagowym SoC w lecie wydoli bez problemów.

Do takich nawigacji polecam uchwyty z cryocoolerami. ESR
  • Odpowiedz
@Ceedzik: Samo google maps+yanosik - uchwyt akurat w kratce nawiewu,ale nadal przednia szyba robi swoje, obecnie z musu korzystam ze starego mi9 i jakoś to działa, przy ładowaniu indukcyjnym bateria nie spada nawet bez nawiewu na uchwyt, no a z pixelem to róznie bywało.
  • Odpowiedz
@Czasoprzestrzenny8032: Indukcja dodatkowo smaży telefon, więc to naprawdę konkretne kombo. MI9 był projektowany z myślą o ładowaniu indukcyjnym 20W i to był wtedy jego spory atut — był też pod tym kątem dostosowany termicznie. Więc w sumie nie dziwię się, że masz problemy ze swoim Pixelem, bo stawiasz go w jednym z najgorszych możliwych scenariuszy… no, może poza wrzuceniem do wrzątku 😅

Pomyśl nad zmianą uchwytu na taki z aktywnym
  • Odpowiedz
@kuriozalny_prestydygitator Bezprzewodowe Android Auto grzeje telefon znacznie bardziej, bo obciążasz go transmisją przez Wi-Fi Direct. Jedyny atut to wygoda i możliwość podłączenia telefonu do dowolnej ładowarki. Jednak przez wysoką temperaturę trudno osiągnąć szybkie ładowanie - jeśli w ogóle to będzie możliwe.

Te ~600 mA zakładam, że to odczyt z aplikacji pokroju Ampere Pokazuje ona jednak tylko to, ile prądu trafia do lub z baterii, a nie ile daje ładowarka. Jeśli telefon
  • Odpowiedz
@Czasoprzestrzenny8032 @kuriozalny_prestydygitator Serio, polecam zainteresować się gadżetami do telefonu z modułem Peltiera jak macie takie problemy. Widzę że za niewielkie pieniądze jest tego sporo i w różnych formach również na AliExpress. Często używają nazw "cryo" jako że po angielsku nazywają to cryo cooler.

Jednak najlepsze co znalazłem to Ringke Qi2 Peltier, ESR Halolock Cryoboost i Spigen OneTap Pro 3 CryoMax. Idealne do mocniejszego eksploatowania telefonu poza domem, a nawet w
  • Odpowiedz
@eXe1987: bardzo na plus, dużo lepszy czytnik, mniej się grzeje, wygląda lepiej.

Uczciwie też musze powiedzieć, że nie planowałem zmiany siódemki na dziewiątke, ale zostałem do niej poniekąd zmuszony bo moja siódemka umarła jakoś w styczniu. Jak zaczniesz szukać to na reddicie jest sporo wątków że siódemki losowo umierają, mnie niestety też to spotkało.
Tutaj plus dla google bo napisałem do ich supportu i zgodzili się na jednorazowe RMA po
  • Odpowiedz