Wpis z mikrobloga

Hej, szybkie pytanie bo jak szukam w Internecie to odpowiedzi potrafią się mocno od siebie różnić. Wyjeżdżam za granicę 2-3 razy do roku, od lat korzystam z Revoluta, który na krótkie wyjazdy albo zakup raz na jakiś czas w euro jest w zupełności wystarczający, ale we wrześniu wybieram się na 2 tygodnie do Włoch i zastanawiam się nad ZEN. Pewnie przekroczę limit przewalutowania 5000 zł, więc pytanie, opłaca mi się zakładać ZEN? Z tego co widzę, to tam zawsze jest jakaś opłata za przewalutowanie na darmowym koncie, czy się mylę? Do tego z tego co widzę, to chyba w ZEN nie ma darmowych przelewów na konto. Mam swoje konto w mbanku i w Revolucie mam przelewy natychmiastowe bez opłat. Jakie są Wasze odczucia względem ZEN?
#zen #revolut #bankowosc #podroze #pytaniedoeksperta #pytanie #finanse
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jestemmimas: w zen jest trochę kombinowania bo żeby mieć darmową kartę to musisz jakieś kody polecające na konto premium szukać. revolut sprawdza się świetnie i po co kombinować? nie rozumiem tego limitu 5k to w revolut? jak tak to puść 5k w lipcu i 5k w sierpniu
  • Odpowiedz
Z tego co widzę, to tam zawsze jest jakaś opłata za przewalutowanie na darmowym koncie

@jestemmimas: Tak samo jak w Revolucie do 5k w darmowym planie, tylko ta opłata za przewalutowanie jest u nich ukryta w spreadzie na kursie.

Do tego z tego co widzę, to chyba w ZEN nie ma darmowych przelewów na konto.

W darmowym planie
  • Odpowiedz
@jestemmimas: Revolut nie ma jakiś wybitnych kursów EUR (przy czym trzeba pamiętać, że są dynamiczne - bywają lepsze/gorsze ale na pewno trzeba unikać wymiany w Weekendy).

Czasem prościej/taniej jest po prostu otworzyć rachunek EUR w swoim banku i (zależnie od banku) wymienić w bankowym kantorze lub zewnętrznym online.

Przykładowo na chwilę obecną za 5k PLN dostaniesz
1 172,97 EUR
  • Odpowiedz
@jestemmimas: Revolut nie jest taki tani a ich kursy dawno się popsuły. Obecnie najleosze kursy ma xtb i to bez żadnych limitów czy dodatkowych opłat. Żeby nie było, że tylko zachowałam, rzuć okiem na ten watek, gdzie rozpisałem się na temat minusów tego rozwiązania.

Jeśli nie chcesz płacić ich karta wirtualną, to możesz wymienić kasę i przelać ją gdzie indziej. Przelewy w euro są darmowe, więc i tak nic
  • Odpowiedz