Wpis z mikrobloga

Jak tam u was tegoroczne pomidory?

U mnie masakra, zasadziłem je później by nie zmarzły, są zdrowe ale mają bardzo mało owoców. Trochę tak jakby dostały za dużo azotu, tyle że w tym roku były bardzo delikatnie nawożone.

Wydaje mi się że głównym winowajcą obecnego stanu rzeczy jest pogoda. Gdy pojawiły się kwiaty na pierwszych gronach, było bardzo zimno.

#pomidory #ogrodnictwo
K-S- - Jak tam u was tegoroczne pomidory?

U mnie masakra, zasadziłem je później by n...

źródło: FN3fbvR

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K-S-: u nie w normie, pierwsze owoce łapią kolor, ale zaraza ziemniaczana daje się we znaki jak nigdy szczególnie na odmianie Orange Wellington.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Ledeburyt_: Jedynie potrząsam krzakami i pędzelkuje. Te środki coś dają?

@ShowBiz U mnie nie ma żadnych oznak zarazy, ale coś zaatakowało principe borghse i mają takie strasznie poskręcane czubki. To przenosi jakiś robak od buraków.
  • Odpowiedz
@K-S-: u mnie jako tako. Niektóre krzaki słabo, niektóre lepiej. Nawożę tylko Substralem NPK do pomidorów co podlewanie (chociaż ostatni tydzień nic nie podlewałem, bo ciągle deszcze).

Coś tam już jakieś zielone pomidorki się pojawiają, ale mam wrażenie, że więcej rośnie liści niż owoców. xd
  • Odpowiedz
@K-S-: poskręcane czubki to często wirus mozaiki tytoniowej, oprysk z tłustego mleka , 200ml na litr wody
Mam tytanin, uważam, że g... daje. Z obserwacji z 10lat jestem pewny, że podstawą zdrowego wzrostu jest dobre przygotowanie gruntu wczesną wiosną.
@Ledeburyt_ w tej chwili podlewam gnojówką, ale już ostatnie zabiegi+ oprysk magiczną siłą z domieszką nawozu potas/fosfor i nawóz wapniowy, ale z umiarem
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@KrolWlosowzNosa: A co robisz z tym gruntem?

U mnie wszystko było przekopane, podlane, przez zimę był poplon. Tylko kurna późno wkopałem je do ziemi, a później i tak długo było zimno. Te kwiatki opadały jak w dzień było 15 stopni.

Z tym wirusem to wydaje mi się że to BCTV, ale mogę się mylić. Uciąłem czubek i reszta rośnie normalnie. Rok temu było to samo w tym samym miejscu, więc
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Niewiemja: A może być pomarańczowy? Ma więcej potasu a mniej azotu, ogólnie mam oba. Co do boru to dostają razem z wapnovit turbo który też ma azot więc wolę z nim nie przesadzać.

Na szkodniki wczoraj poszedł karate.

Asahi nie mam ale myślę nad zakupem tego lub Soler Red.
  • Odpowiedz
@K-S-: sieje gorczycę jeszcze jak krzaki są w gruncie, koniec września. Potem w listopadzie przekopuje. W marcu robię bruzdy na głębokość sztycha i sypie kompost z obornikiem, robię kopiec i w tym sądzę pomidory.
W tym roku jest średnio, zimny maj. Opadającymi kwiatami już się nie przejmuje. Mam to cyklicznie głównie w 2 gronie.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Niewiemja: Na wykopie zawsze trzeba się zastanowić 😅

Ale zrobiłem oprysk z kristanolu, przed chwilą. Dałem trochę mniejszą dawkę.

Ogólnie przyjrzałem się im dokładnie i po tyłku dostały tylko niektóre odmiany. Thigerla i aurila tak jakby poczekały i dopiero teraz zawiązują owoce na trzech gronach jednocześnie. A kmicic rośnie jak gdyby nic się nie stało. Oberwały odmiany typu bawole serce i dwarf.
  • Odpowiedz
@K-S-: u mnie bryndza straszna, po 1-2 owoce na gronie, niektóre krzaki bez ani jednego. Mam wrażenie, że bardziej te pomidory mam żeby mieć niż, że coś z nich zbiorę w tym roku. Większość kwiatostanów usycha zaraz po albo w trakcie kwitnienia... chyba kwestia pogody.
  • Odpowiedz