Wpis z mikrobloga

Chciałbym kupić konkretną ilość tabletek do zmywarki (500 a może nawet 1000szt.), tak żeby mi starczyło na kilka lat i dzięki temu zbić cenę za jedną tabletkę. Gdzie takich ofert szukać? Na razie najtaniej, co znalazłem to spoko tabletki Ludwik Classic w MEdia Expert, cena za jedną wychodzi 0,49zł.

#diy
#pytaniedoeksperta
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skydancer ja kupuję co kilka miesięcy po 200 szt. na allegro - nawet przelicza Ci samo cenę za sztukę, ale właśnie często taniej jest w Media Expert - tylko czasem to oferty wyłącznie stacjonarne.

Tak na szybko patrząc to na allegro są np. jakieś niemieckie noname 500 szt po 20 groszy za sztukę.
  • Odpowiedz
@skydancer: a masz dane historyczne? Bo może się okazać, że inflacja zeżre oszczędności.
Pamiętam kiedyś... dawno temu finish podstawowy w promie 43gr a teraz patrzę na pepperku 50gr ostatnio więc jak przez kilka lat zdrożały o 7 gr to to będzie strata kasy... no ale bezpieczeństwo tabletkowe musi kosztować ;-)
  • Odpowiedz
@skydancer: nie jestem pewien, czy tabletki tyle czasu przetrwają. U rodziców kiedyś znalazłem tabletkę, która wpadła za szafkę gdzie trzymali tabletki, to mimo szczelnego pakowania w folię, w środku było błoto, a ciężko powiedzieć, ile tam leżała - na pewno nie kilka lat, raczej rok, może dwa lata. Folia nie wyglądała na naruszoną, po prostu wypadła przy jakiejś okazji i się "zawieruszyła". Także ostrożnie z tym, bo wystarczy, że odrobina
  • Odpowiedz
@Erk700: ale to wynika z przepisów a nie z tego że leki się psują.
Są produkty chemii domowej/przemysłowej których data przydatności do zużycia liczy się od otwarcia opakowania ;)
  • Odpowiedz
@skydancer: kup proszek do mycia naczyń. Olej tabletki. Powiem ci teraz co dzieje się z tabletkami po kilku latach, bo niestety tego doświadczyłam w pracy, kiedy szef przeniósł stare tabletki: folia od tego się oksyduje. Czyli utlenia. I już nie jest tak podatna na rozpuszczanie. Tabletka? Ok. Ale dalej już nie.

Poza tym tabletka swojej konstrukcji zawiera bezużyteczne elementy, takie jak nabłyszczacz który na etapie tabletki nie pomaga, oraz z
  • Odpowiedz
Oj nie, leki jak najbardziej się psują.
Ale nie stają się wtedy z reguły bardziej szkodliwe, są wtedy po prostu mniej aktywne, jak adrenalina.
I zwyczajnie poniżej pewnej, że tak to ujmę, skuteczności, uznaje się że termin minął i się leku nie używa.
Mam kilkuletni wellbutrin, kilkuletnie tabletki na ból głowy. Od znajomej na okres dostałam nimesil 3 lata po terminie.

Dziesięcioletni alginian sodu(!) dawał radę w labo i działał jak nówka sztuka nieśmigana.
  • Odpowiedz
@krytyk__wartosciujacy: no to tylko pokazuje jak bardzo obecność konkurencji na rynku potrafi zbić cenę o jak przedrożone to było.
Nie wiem dokładnie jakich substancji używa się w tabletkach, ale może się okazać że to jest to samo co proszek do prania.

W chemii nie mamy nieskończonej ilości surfaktantów. A żeby nie pokazać ci czego używają do płynu do mycia naczyń to piszą po prostu jonowe i niej jonowe środki myjące.
  • Odpowiedz
@skydancer: tak, zwykle obok tych przegródek są też takie otwarte "miseczki" na mycie wstępne. Proszek dzięki temu działa lepiej od kapsułek, bo już na wstępnym myciu jest detergent. Nie trzeba też być dokładnym przy sypaniu proszku. Wystarczy dać miarkę mniej więcej do pojemnika, bo jak jest poza nim to nawet lepiej. Proszek może sobie dlugo stać i się nie psuje, tak jak kapsulki. Ja osobiście używam Ludwik
adrninistrator - @skydancer: tak, zwykle obok tych przegródek są też takie otwarte "m...

źródło: proszek-do-zmywarek-ludwik-5-funkcyjny-worek-3-kg.1

Pobierz
  • Odpowiedz