Wpis z mikrobloga

#6poziomraka, cala historia.

Elo,
Wczoraj minął dokładnie rok odkąd dowiedziałem się, że mam guza mózgu (skąpodrzewiak G3). Ścieżka do tej pory:
- operacja w styczniu na świadomce (doświadczenie nie z tego Świata)
- terapia skojarzona radio/chemio w marcu/kwietniu, 30 naświetlań
- chemia uzupełniająca od 3 miesięcy

Co dalej?
Konsultacja 25 sierpnia w #bydgoszcz, jakie są efekty przeprowadzonych działań.

W chwili obecnej samopoczucie 9/10. Spada mocno do 4/10 raz na miesiąc podczas przyjmowania tygodniowej chemii - głównie problemy z żołądkiem, brak apetytu i spadki mocy. Ataków padaczkowych brak.

Życie toczy się dalej - jestem aktywny jak byłem (jedynie aktualnie nie gram w squasha, ale mocno mnie kusi żeby wrócić chociaż raz w tygodniu). Z dużych plusów to, że żona się już trochę mniej martwi o mnie, można powiedzieć, że przywykła do tej sytuacji. Strasznie jej to siadło na psyche (w sumie nic dziwnego - mnie by d------o jeszcze bardziej, jakby sytuacja była odwrotna).

Ludzie pytają mnie czasami czy coś się zmieniło od diagnozy w moim zachowaniu, w psychice. Każdy dzień kończę bez konfliktów - nawet tych malutkich - małżeńskich, rodzicielskich. Staram się brać wszystko na chłodno, mniej się denerwować, więcej myśleć co powiedzieć, a nie od razu się odpalać.

Co mnie jeszcze cieszy - na imprezach czy grillach, praktycznie nie rozmawia się już o moim zdrowiu, jak się czuję itd. Nikt nie pyta, bo wszyscy widzą, że jest dobrze. Mega mnie to cieszy, że nie jest to już poruszane.

Zobaczymy co przyniesie jutro.

Pozdro i zdrowia wszystkim.

#zdrowie #medycyna #rakcontent #rak #oswiadczenie
#guzmozgu
6poziomprokrastynacji - #6poziomraka, cala historia.

Elo,
Wczoraj minął dokładnie ro...

źródło: PXL_20250719_191318803.MP

Pobierz
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@6poziomprokrastynacji: jak wyglądała w twoim przypadku dniagnoza ? źle się czułeś, to były jakieś badania rutynowe ? Zawsze mnie to ciekawi, jak dochodzi do "odkrycia", że sytuacja jest poważna. Ja tam robie jakieś badania profilaktyczne, ale mam takie dziwne obawy, że pewnego dnia źle się poczuje czy coś, i u lekarza wyjdzie, że "uuuuu, niech pan pisze testament."
  • Odpowiedz
@stefan-buczalski23: nie miałem żadnych objawów, guzy mózgu w większości nie dają objawów, od tego się zaczęło:
https://wykop.pl/wpis/82425651/6poziomraka-cala-historia-elo-wczoraj-minal-doklad#285443173
@6poziomprokrastynacji +2
@Gorbovsky: żadnych, to był jedyny zakończony diagnostyką (okazało się, że to był atak padaczki)
https://wykop.pl/wpis/76950763/hej-szukam-wyjasnienia-sytuacji-ktora-mnie-spotkal
  • Odpowiedz
@QUANTUM-DICK: ja jestem bardzo pragmatyczny - od początku mam takie nastawienie, że muszę teraz jak najdłużej walczyć z tym gównem, a może coś wymyślą w następnych latach co da mi całkowite uleczenie. Takie karty mi życie zagrało, takimi gram, bo wymienić nie można ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@6poziomprokrastynacji: Już gdzieś wrzucałeś fotki i jestem pod wrażeniem jak ładnie lekarz ci to zrobił. Stosowałeś jakieś kremy na bliznę? Mam bliznę od skroni do potylicy i przez to że w Holandii zszywały mnie praktykantki to od skroni do linii włosów pękły i mam wielką bliznę grubości palca.
  • Odpowiedz
@6poziomprokrastynacji: elo, podobna historia u mnie, tylko miałam glejaka 2 stopnia, operacja w wybudzeniu, tylko po niej miałam udar, później radio-, później chemioterapia i jest w mirę git. Najgorszy był ten udar, bo tańczyłam, a teraz nie do końca mogę, bo stariłam część oprogramowania prawej nogi, ale podobno, co nas nie zabije, to nas wzmocni. Powodzenia!
  • Odpowiedz
@6poziomprokrastynacji: mam parę pytań bo trochę mnie rak mózgu ostatnio przeraża, zwłaszcza po historii z Kołaczkowską (chorowała wcześniej na czerniaka z którym też miałem nieprzyjemność)
1. nie miałeś żadnych nadzwyczajnych objawów: dziwne bóle głowy, zaburzenia widzenia/smaku/węchu?
2. Bydgoszcz z racji zamieszkania czy dlatego że jest tam ten profesor, który operuje ciężkie przypadki?
3. Jakieś ciekawe efekty po operacji, trudności w przypominaniu pewnych rzeczy?
Dużo zdrowia i pozdrawiam!
  • Odpowiedz