Wpis z mikrobloga

Cześć
Chodząc po działce dzisiaj szukałem miejsca na mini pasiekę. Chciałbym kupić 3-4 ule. Posiadam dużo zieleni, malin, brzozy, śliwki, porzeczki oraz blisko staw jest. Tylko minus taki, że tam gdzie mam jedyne miejsce na ile one będą sąsiadować o 13 metrów z zbożem. I tu tkwi problem, że nie wiem czy czym rolnik opryski robi. Czy zamykając ul na ten dzień co opryski będą robione powstrzymam, by ul mi nie padł?
#pszczelarstwo #pasieka #pszczoly
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kalka301 nie wiem ale się wypowiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziadek X lat temu miał pszczoły przez długi czas a najbliższe pole było po sąsiedzku - 10-15m od uli. My już pszczół nie mamy ale sąsiad ma, który ma ule dosłownie za płotem naszego pola, pryskamy to pole tak jak nam się podoba (nie mało w sezonie) i nigdy do nas nie miał problemu. W tym roku
  • Odpowiedz
  • 2
@Kalka301: Generalnie o ile opryski są robione prawidłowo, tj o odpowiedniej godzinie, to pszczołom nie powinno nic się stać i żadne zamykanie nie jest potrzebne.
Dodatkowo zasięg pszczoły miodnej to nawet kilka kilometrów, więc mało prawdopodobne, że zmiana lokalizacji coś tu zmieni.
  • Odpowiedz
@Kalka301: opryski powinno się robić po zachodzie słońca. Pogadaj z sąsiadem, że jak będzie tak robił to dostanie słoik miodu jak ci się uda z pszczołami.
  • Odpowiedz
@Kalka301: To już nie te czasy że rolnicy walą chemią na oślep. Wystarczy powiedzieć że masz pszczoły to się jeszcze ucieszą i za rok może zamiast zboża będziesz miał przy ulach grykę lub facelię. Tu rączka rączkę myje, zapylacze są im bardzo potrzebni.

Zresztą i tak zaraz żniwa...
  • Odpowiedz