Hej, mam pytanie. Mam fotowoltaikę od orange. Nie załapałem się na poprzedni system rozliczeń ilościowych. Orange energia wyczuło temat i zaoferowało rozliczenie ilościowe plus miesięczny abonament ok 45zł. Rozliczenie ilościowe to znaczy, fakturowali tak: ilość zużyta minus ilość wyprodukowana plus abonament.
Ale to był kolejny polski wał, jak franki, getbacki, ambergoldy.
Po dwóch latach podnieśli cenę abo ponad 2 razy, czyli ok 100zł.
Czy macie jakieś info, jak wybrać najtańszego dostawcę energii, który ma lepszy system rozliczeń? google jak zwykle upośledzone i nic sensownego nie da się znaleźć dla prosumenta.
@mam__pytanie ilościowe, bez kumulowania depozytu w systemie miesięcznym? Czyli w lipcu i styczniu tak samo, tyle ile zuzyjesz - produkcja +100zl abonament ?
ilościowe, bez kumulowania depozytu w systemie miesięcznym?
Czyli w lipcu i styczniu tak samo, tyle ile zuzyjesz - produkcja +100zl abonament ?
@Issac: abo 100zł to wirtualny magazyn energii, ważny rok. Czyli to, co wyprodukowałeś w sierpniu możesz zużyć do przyszłego sierpnia. Ale opłaty stałe normalnie płacisz, tylko za energię nie.
@mam__pytanie: czyli jak zwykły operator, sprawdź jakie masz kosty zakońcecznia umowy w orange i idź do lkoalnego w zależności od regiunu w którym mieszkasz enea/tauron/energa/pge
Hej, mam pytanie.
Mam fotowoltaikę od orange. Nie załapałem się na poprzedni system rozliczeń ilościowych.
Orange energia wyczuło temat i zaoferowało rozliczenie ilościowe plus miesięczny abonament ok 45zł.
Rozliczenie ilościowe to znaczy, fakturowali tak: ilość zużyta minus ilość wyprodukowana plus abonament.
Ale to był kolejny polski wał, jak franki, getbacki, ambergoldy.
Po dwóch latach podnieśli cenę abo ponad 2 razy, czyli ok 100zł.
Czy macie jakieś info, jak wybrać najtańszego dostawcę energii, który ma lepszy system rozliczeń?
google jak zwykle upośledzone i nic sensownego nie da się znaleźć dla prosumenta.
Jakie macie doświadczenia?
Czyli w lipcu i styczniu tak samo, tyle ile zuzyjesz - produkcja +100zl abonament ?
@Issac: abo 100zł to wirtualny magazyn energii, ważny rok.
Czyli to, co wyprodukowałeś w sierpniu możesz zużyć do przyszłego sierpnia.
Ale opłaty stałe normalnie płacisz, tylko za energię nie.