Wpis z mikrobloga

Pytanko dla #linux -iarzyt
1. Używacie osobnego home i swap?
2. Używacie btrfs zamiast ext4 i czy widzicie różnicę w działąnie systemu, gier
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pytanko dla #linux -iarzyt

1. Używacie osobnego home i swap?

2. Używacie btrfs zamiast ext4 i czy widzicie różnicę w działąnie systemu, gier

@KaluHeHe:
1. SWAP możesz wrzucić w plik zamiast na partycję. SWAPów możesz też kilka np zram albo zswap. Osobiście wyłączam SWAP bo mam dużo ramu, albo włączam ZRAM
2. Tak. BTRFS ci daje to, że możesz mieć kilka subwolumenów na jednej partycji (i domyślnie ubuntu
  • Odpowiedz
  • 3
@KaluHeHe Korzystam z BTRFS jako głównego systemu plików na prywatnym komputerze i VPS-ach od kilku lat i w moim wypadku wygląda to następująco:
1. Mam wydzielone subwolumeny dla home, swap (i jeszcze kilka innych, np. /tmp, /var/lib/cache/apt, by w przypadku robienia snapshotu subwolumenu / oszczędzać miejsce, bo w wymienionych katalogach dane się szybko zmieniają i praktycznie w każdym snapshot zajmowałyby niepotrzebnie miejsce, będąc backupowanymi)
2. Tak. Korzystam na co dzień z
  • Odpowiedz
  • 0
Natomiast gier ci to nie przyspieszy bo czemu miałoby?

Teoretycznie, mając bardzo wolny dysk i dość szybki procesor, przy kompresji dobrze komresowalnych plików gry (czyli takich, które bez kompresji zajmowałyby dużo więcej miejsca), zysk z szybszego odczytu mniejszego (w skutek kompresji) pliku z wolnego dysku mógłby przeważyć nad dodatkowym nakładem na moc procesora, by te pliki zdekompresować. Jest to jednak dość specyficzny scenariusz i w dobie dość powszechnych dysków SSD coraz mniej
  • Odpowiedz
@KaluHeHe:
1. Oczywiście. Osobna partycja SWAP daje Ci łatwą bezproblemową możliwość hibernacji oraz potrafi działać po dobrej konfiguracji wraz z kompresowanym RAMem (zram). Dodatkowo ja to wszystko umieszczam w LUKS więc masz wszystko szyfrowane wtedy. Osobny /home daje Ci możliwość naturalnego oddzielenia rootfs core systemu od danych prywatnych i czasem śmietnika który tam się zadzieje w takim np. ~/.config. Łatwo wtedy sprawdzić co ile zajmuje. Dodatkowo to ułatwienie gdybyś przy
  • Odpowiedz