Wpis z mikrobloga

#malazan #ksiazki

Po dwóch miesiącach od skończenia Ogrodów Księżyca druga część wjeżdża. Zaczynam rozglądać się nad kupnem 3 części - Wspomnienie Lodu i tu moje ździwienie - ceny użwyki to +- 150 pln, gdzie poprzednie tomy kupilem za jakies 30-40pln.

Życzcie mi powodzenia z tym molochem, tym bardziej, że musze czytać to 2x wolniej, żeby ogarnąć co się tam dzieje xd
Jest może jakaś mapka poglądowa w HQ, żeby sledzić te wydarzenia dokładniej, czy tylko coś na wzór tej książkowej?
Mrok_Polnocy - #malazan #ksiazki

Po dwóch miesiącach od skończenia Ogrodów Księżyca ...

źródło: malazan

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mrok_Polnocy: Polecam mapę dostępną pod tym linkiem - pomaga umieścić akcję w odpowiednim miejscu.
https://atlasoficeandfireblog.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/03/world-of-the-malazan-empire.png
Niestety książki są obecnie drogie, ale warte każdych pieniędzy. Bramu Domu Umarłych to bardzo dobry tom, będziesz się dobrze bawił :D Polecam też niczego nie googlować, jeśli jakieś wydarzenie jest dla Ciebie obecnie niejasne to na 99% trafisz na spory spojler w internecie.
Za pierwszym razem ciężko się połapać, ale jak już przez to przebrniesz
DTrain - @MrokPolnocy: Polecam mapę dostępną pod tym linkiem - pomaga umieścić akcję ...

źródło: world-of-the-malazan-empire

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@D_Train: Staram się nie googlować żadnych rzeczy, aktualnie sięgnąłem jedynie do pomocy chatGPT, żeby przypomnieć sobie niektóre fakty czy postaci z pierwszego tomu. Może nie jest to najlepsza metoda, ale lepsza taka niż czytanie spoilerów.

Mapka się pewnie przyda dzięki
  • Odpowiedz
@Mrok_Polnocy: Mi dużo pomogła, bo linia czasowa pomiędzy tomami nie jest chronologiczna, akcja dzieje się albo w tym samym czasie, albo nagle czytasz tom, który dzieje się przed Ogrodami Księżyca, także na mapce łatwiej sobie uzmysłowić co gdzie się dzieje :D
  • Odpowiedz