Wpis z mikrobloga

@Mega_Smieszek: @ChojaK mam od ponad roku i zależy czy masz steama czy tak jak ja masz w krwi lata 2000 ( ͡º ͜ʖ͡º)
wydajesz kase na sprzęt i masz spokój na lata.

co do baterii, powerbank rozwiązuje problem. na urodziny kupiłem legiona, a na borzenarodzenie 40aH 100W powerbank i na dojazdy do roboty z przesiadkami w busie starcza 2-3h z korkami w jedną stronę,
  • Odpowiedz
@mati1990: nie trzeba nic sie uczyć. Działa to bardzo podobnie jak pod windowsem. Masz normalnie tryb pulpitowy.
Ale tak jak pisałem, zależy co potrzebujesz. Steam deck oferuje ci nawet 8h na baterii bez żadnych powerbanków. Jest po prostu bardziej mobilny.
Legion wydajniejszy, ale wiekszy i gorszy czas na baterii. Co kto woli.
  • Odpowiedz
@ChojaK: jak kupowałem to się zastanawiałem na sd ale jak zobaczyłem jak trzeba komibinować po konfigu żeby wogóle ikonka na liście się pokazała, odechciało mi się w legionie odpalam iso dalej dalej dalej i działa. serio przeszkadza ci kabel do plecaka kostem wydajności? na tym powerbanku rdr2 z amf2 60fps w 1200p ponad 6h
  • Odpowiedz
@mati1990: Tak, są ludzie którym przeszkadza dodatkowy powerbank. Osoby, które chcą grać a nie myslec o powerbanku. I jak pisałem, steam deck jest po prostu lepszy pod starsze, mniej wymagające gry. Legion to po prostu poteżniejsza maszynka, ale wieksza, mniej poręczna w podróży i tyle. Nie ma co sie tutaj wywodzić

Jak ja chce grać w nowe gry AAA to gram juz na PC a steam deck u mnie to
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek @ChojaK @mati1990 jeszcze do wad legiona to oddałbym tragiczną ergonomię, oprogramowanie Lenovo i Microsoftu, tragiczne głośniki, problem konstrukcyjny z kontrolerami (pole magnetyczne triggerow wchodzi w konfilkt z polem magnetycznym w gałkach), średnie chłodzenie, w sumie to najlpeszy handheld na rynku jak chcesz duży ekran, ale tak poza to na windowsie jak ktoś koniecznie chce to asusy są lepsze, albo steamdeck. U mnie całość tj legion go wraz z
  • Odpowiedz
oprogramowanie Lenovo i Microsoftu, tragiczne głośniki, problem konstrukcyjny z kontrolerami (pole magnetyczne triggerow wchodzi w konfilkt z polem magnetycznym w gałkach), średnie chłodzenie

@kromeczek: nie korzystam z oprogramowania lenovo, w biosie wszystko ustawiłem. Microsoftu? przecież to windows, niema alternatywy dla osób nie posiadających steama

głośniki? lecę na słuchawkach emulowane
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: Dużo jest z LeLeGo pierdzielenia się, przynajmniej na windowsie. Lenovo ma w dupie ten sprzęt i sterowniki wypuszcza z wielomiesięcznym opóźnieniem, musisz sam grzebać i side-instalować wersje od innych producentów. Grzeje się mocno, ciężki jest, wykonanie buttonów jest co najwyżej dobre. Gośniki bardzo slabe.
Lubię ten sprzęt, ale ogółem trzeba mieć mindset linuksiarza-druciarza do niego.
Może jak się na tym StemIOS postawi to jest latwiej, nie wiem, nie próbowalem
  • Odpowiedz
@jszq: ja jadę na bazzite i spoko, planuje ewentualnie zainstalować steam os jak mi się będzie chciało, ogólnie dobry sprzęt ale legion go 2 przynajmniej po tych zapowiedziach ma poprawić praktycznie kazdy problem, szkoda że pewnie +5k cenowo i raczej odpuszczę
  • Odpowiedz
ale po co kombinować i uczyć się nowych sztuczek skoro jest prostsza alternatywa, pod windowsem i wydajniejsza

@mati1990: bez przesady. Nie jest to lot w kosmos ale kilka kliknięć, wpisanie nazwy, wybranie ścieżki i gotowe. Nic trudnego.
  • Odpowiedz