Wpis z mikrobloga

Ilość wypadków na hulajnogach, rowerach i tym podobnych "elektrykach" to jakaś plaga egypzga.
Karta rowerowa dla nieletnich od 10 rż. jest i tak obowiązkowa jeśli poruszają się po drogach publicznych.
Chodnik i ścieżka rowerowa to część drogi publicznej.
Moim zdaniem powinien być powrót do obowiązku zdania w podstawówce egzaminu na kartę rowerową.
Ciekawy jestem Waszej opinii.

#bezpieczenstwo #rower #hulajnogaelektryczna #ankieta

Czy Twoim zdaniem karta rowerowa powinna być obowiązkowa?

• Tak 76.4% (55)
  • Nie 23.6% (17)

Oddanych głosów: 72

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Markotny_Marek nie bo zdanie karty nie spowoduje że nagle dzieciaki nie będą jeździć na odblokowanych hulajnogach elektrycznych. Tutaj trzeba zacząć od edukacji dorosłych, ze kupno odblokowanego elektryka to kiepski pomysł. Samo zdanie karty też nie powoduje że nagle ktoś zacznie lepiej jeździć. MZ ważniejsze zamiast zdobywania kwitów, jest edukacja jak się bezpiecznie poruszasz po drodze. No i najważniejsze to bezpieczna infrastruktura, te wszystkie ciągi pieszorowerowe, gdzie często jest to chodnik z
  • Odpowiedz
@Markotny_Marek no i rodzice kupią 7 latkowi elektryczną hulajnogę a on im wtedy powie. Drodzy rodzice oddajcie ją, nie mogę na niej jeździć to zbyt niebezpieczne. Tak będzie :) trzeba zacząć od dorosłych, bo inaczej ta statystyka co wrzuciłeś będzie za rok taka sama
  • Odpowiedz
@LaFlecheWallonne: Zgadzam się że potrzebna jest kampania, ale skierowana głównie do rodziców, gdzie ktoś ich w końcu uświadomi i przypomni czym jest odpowiedzialność. Że do odblokowanej hulajnogi nie wystarczy kupić dobry kask i ochraniacze, bo owszem ich dziecko może i przeżyje zderzenie, ale inna osoba, w którą wjedzie niekoniecznie i czy chcą zaryzykować.
  • Odpowiedz
@Olsea: No więc odpowiedzialny rodzic może wsiąść w auto podjechać, przywołać, sprawdzić, po stwierdzeniu zdjęcia blokady hulajnoga zapięta w garażu na miesiąc i ban na zabawę.

Druga sprawa, głupich nie sieją, już w sklepie dochodzi do sytuacji, że tat pyta czy można zdjąć blokadę, a gdy usłyszy odpowiedź nie wiem, albo to niezalecane i zabronione wychodzi ze sklepu.
  • Odpowiedz