Wpis z mikrobloga

Jak można nazwać dziecko Mariusz? Przecież to imię dla 40 letniego alimenciarza. Idź pobaw się z Mariuszem. W co? W rozwiązywanie PITów czy w zakładanie firmy budowlanej?
#takaprawda
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chokysrocky mi się Mariusz zawsze kojarzył jak Robert Górski z kabaretu moralnego niepokoju miał skecz że syn miał tak na imię i tak każde zdanie zaczynał od Mariusz! jak do niego mówił. Potem miałem w klasie Mariusza i też tak robiłem XDDDD
  • Odpowiedz
@chokysrocky: Imiona są nadawane cyklicznie co 3-4 pokolenia, bo tyle mniej więcej trwa resentyment po różnych klasowych łobuziakach, złych szefach, popkulturowych przygłupach itd.

Teraz w przedszkolach latają Antki, Franciszki, Zofie, imiona które nadawano przed wojną. Za to wyjazd zrobiły Janusze, Grażyny, Mariusze, Bożeny.
  • Odpowiedz
@chokysrocky: też się zastanawialem nad kwestia dziwnych imion dla dzieci, ale się okazuje, że niektórzy nadają imiona np. żeby uczcić pamięć krewnego, albo z innych sentymentalnych pobudek.
  • Odpowiedz
antki franki i zosie to już od 20 lat latają FYI

@cwiczebny_janusz: Ok. Nie zmienia to faktu że w okresie 1960-1990 było ich jak na lekarstwo bo pamięć o starych ludziach z tymi imionami była świeża.

Aktualnie nie ma żadnych Ireneuszy, Januszy, Marzen czy Jolant bo to pokolenie lat 1960-1980 jest w niesławie imiennej.
  • Odpowiedz