Aktywne Wpisy

PREZYDENT POWIEDZIAŁ ŻE JEST KRYZYS MĘSKOŚCI INCELU, SŁYSZAŁEŚ? PREZYDENT POWIEDZIAŁ!
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #blackpill
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #blackpill

cheture +13
jaki macie kolor oczu
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
EUROSEAS Ltd. to spółka zarządzająca kontenerowcami kontrolowana przez grecką rodzinę Pittas.
Spółka formalnie zarejestrowana na Wyspach Marshalla operuje w Grecji.
Notowana jest na NASDAQ.
Kluczowe informacje:
Wyniki 2024 r.:
- przychody $213M (+15%)
- zysk netto $113M (-2%)
Spółka wykazuje się dużą rentownością działalności. marża netto ponad 50%!
Kapitały własne wynoszą $377M
Dług odsetkowy $244M, ale gotówka $106M - zatem dług netto $118M wskazuje na niskie zadłużenie.
Spółka ma bardzo dobrą sytuację finansową, co pozwala jej na zakup nowych statków, wypłatę dywidend oraz skup akcji.
W aktywach główną pozycją są statki jednak wykazywane wg ceny zakupu pomniejszoną o amortyzację - $524M
Spółka szacuje wartość rynkową tych statków na $668M.
I wskazuje, że Net Asset Value = $74,8 / akcje, czyli aktualny kurs akcji (ok.$50) jest z dużym dyskontem do wartości księgowej.
W segmencie dużych kontenerowców jest olbrzymi poziom Orderbook (zamówienia na nowe statki czekających na realizację), co może doprowadzić do nadmiaru kontenerowców i spadku cen czarterów i frachtu.
Ale segmencie mniejszych kontenerowców poziom Orderbook jest niewielki (poniżej 105), a do tego znaczna część floty to statki powyżej 20 lat, które będą wychodzić z eksploatacji.
A to w tym obszarze działa Euroseas i wydaje się, że zapotrzebowanie pozostanie wysokie i możliwa jest pełne wykorzystanie posiadanej floty, a nawet jej rozbudowa.
Spółka płaci kwartalną dywidendę - łączna wartość za ostatni4 kwartały - $2,5/akcję, co przy kursie $49 daje stopę DY=5,2%
dodatkowo przeznaczyła $20M na skup akcji (na dzień 18 czerwca 2025 .r wykorzystane $10,5M).
Wycena
No i na koniec najciekawsze.
Spółka wyceniana jest z P/E=2,7 !
Kapitalizacja = $347M
P/E=2,7
Brać póki jeszcze tanie. tutaj jak rynek zauważy jest szansa na multibaggera.
źródło: ESEA
PobierzZa EUROSEAS dzięki, dopisuję do listy na przyszły tydzień
źródło: temp_file3458699182241051948
PobierzNie ładnie zaczynać wpis już w pierwszym zdaniu od kłamstwa. "Znalazłem perełkę" a raczej kopiuje kolejna spółkę która przeanalizował Paweł na płatnym Portalu Analiz i zamieścił o niej wpis. Czy to już kradzież?
Gdzieś to już widziałem. Nawet akapitów czy wykrzykników nie chciało sie zmieniać
"EUROSEAS Ltd. to spółka zarządzająca kontenerowcami kontrolowana przez grecką rodzinę
źródło: temp_file1686552794307413632
PobierzFakt mogłem od razu napisać że to nie ja jestem autorem tej krótkiej analizy, ale jeśli Paweł Malik jest świadom tego że post tu istnieje i nie życzy sobie żeby tak było bo