Wpis z mikrobloga

hej, od kilkunastu miesięcy wynajmuję mieszkanie parze lokatorów, którzy teraz chcieliby sprawić sobie psa - najpewniej szczeniaka.
Od początku podkreślałem, że najem jest możliwy tylko bez zwierząt, ale teraz zastanawiam się czy jednak się nie zgodzić - lokatorzy są bezproblemowi, płacą na czas, mieszkanie praktycznie nie wymaga mojej uwagi. Oboje pracują też zdalnie więc pies miałby opiekę przez znacznie większą część dnia.

Umowa kończy się za 3 miesiące, więc moglibyśmy podpisać nową - już na nowych warunkach.
Zastanawiam się czy poza zwiększeniem kaucji mogę się jakoś lepiej zabezpieczyć na ewentualne szkody?
Macie jakieś doświadczenia w temacie wynajmu mieszkania ludziom z psami?

#wynajem #najem #nieruchomosci #mieszkanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Malchos: W umowie oczywista klauzula, że wszelkie zniszczenia spowodowane przez zwierzęta zostaną usunięte na koszt najemcy - choć to pewnie duplikuje podobny zapis o innych uszkodzeniach. Ale można podkreślić.
No i dużo większa kaucja. Dużo. Mnie kiedyś pies najemczyni obgryzł drzwi. Zasadniczo należałoby je wymienić. Najemczyni wzięła psa bez mojej wiedzy, wiec kaucja była standardowa. Uciekła zostawiając mi klucze w skrzynce na listy. Byłem do tyłu kilka tys. zł.
Taki
  • Odpowiedz
@Malchos podwyższ kaucję i zażądaj wykupienia OC najemcy. Jako dowód zakupu niech prześlą dane polisy - w przypadku problemów od razu wiesz gdzie uderzać. Pamiętaj, że polisa jest na rok, więc za rok ustaw sobie przypomnienie w kalendarzu
  • Odpowiedz
@Malchos: To właśnie szczeniaki są psami które najbardziej niszczą. Byłbym bardzo ostrożny i obwarował się bardzo wysoką kaucją, OC najemcy i comiesięczną 5-minutową wizytą kontrolną.
  • Odpowiedz
@Malchos: ja wymagałem pokazania OC najemcy na kwotę X, i kaucji w postaci 2x czynszu.

Największe zagrożenie to jak pies/kot zaszcza/zasra dom i usuwanie tego zapachu.
OC w większości nie pokrywa takich szkód, a usuwanie ich jest dosyć ciężkie, więc nie da się zabezpieczyć w 100%.
  • Odpowiedz
a generalnie pchalibyście się w to czy raczej szukali nowych najemców?

@Malchos: to loteria, ja się zgodziłem a najemcy się zgodzili na czynsz trochę powyżej ceny rynkowej.
Musisz przekalkulować co jest większym ryzykiem teraz - szukanie nowego najemcy czy pozwolenie aktualnym na psiura
  • Odpowiedz
@Malchos: Piszesz, że nie masz z najemcami problemu, to ja bym zaryzykował, tylko o tej kaucji i ubezpieczeniu pogadał. Aczkolwiek jak każesz im się ubezpieczyć, to nie będą chcieli kaucji zapłacić pewnie. Ja bym podniósł trochę kaucję i wymagał takiego ubezpieczenia. No chyba, że liczysz, że wynajmiesz mieszkanie za większą kwotę, ale to raczej nieopłacalne. Mieszkanie pewnie będzie stało miesiąc puste, więc jak wynajmiesz o 100 zł drożej, to i
  • Odpowiedz