Wpis z mikrobloga

@winsxspl: w sumie aż sprawdziłem bo myślałem że to będzie jakiś promil, a się okazuje że i tak jest całkiem nieźle. 509 ton złota warte ~250 miliardów dolarów vs 1.9 biliona złotych w podaży to i tak super wynik wg mnie :D

tylko nie wiem czy na te 1.9 składa się pieniądz tworzony przez banki w kredytach itd
  • Odpowiedz
@assninja raczej pieniądz wykreowany też się liczy

Niemniej w przypadku krachu PLN Polska ma swoje rezerwy złota co pozwala jakoś podtrzymać walutę na jakimkolwiek poziomie, BTC gdyby padl to padnie i nic nie uratuje, bo nie ma realnej wartości, tylko spekulowana. Surowiec sprzedasz w innej walucie i masz cokolwiek, hashe zostają bezużyteczne.

Nie neguje samego BTC, bo to fajna sprawa mieć jakąś wolną alternatywę, ale nie zapominajmy ze to wciąż pieniądz
  • Odpowiedz
podtrzymać walutę na jakimkolwiek poziomie,

@winsxspl: czy ktoś będzie podtrzymywał walutę na jakimś poziomie? To jest pytanie które trzeba sobie zadać
  • Odpowiedz
@maggotbrain15: Nie chodzi o samą nacjonalizację kopalni, a powiazanie waluty z lokalną aktywnością ekonomiczną. W razie potrzeby Bank Centralny Kanady mógłby skupować złoto od lokalnych producentów?
Tylko w jakim celu?
Król Danii miałby od nich zażądać hołdu w postaci iluś funtów złota?
  • Odpowiedz