Wpis z mikrobloga

czy miał ktoś kiedyś taką sytuację z polskimi #banki że puścił duży przelew a 2 dni później ani widu ani słychu? bo w środę wysłałem przelew z #aliorbank do #aion #aionbank i... nic. kwota spora bo koło 100 tysięcy. przelew puściłem z aliora przez interfejs www z własnego konta na własne konto w aion klikając "ponów przelew" przy jakimś starym przelewie, więc nawet nie wpisywałem numeru konta z palca. przelew wysyłałem na własnym komputerze, który na 99% jest wolny od malware (aktywny avast, nie klikam żadnego podejrzanego szitu)
1. dzwoniłem do alior banku, mówią że od nich ta kasa wyszła
2. sprawdzałem numery kont przez apki mobilne obu banków (bo wiadomo, w kodzie strony zawsze mógł mi ktoś przez malware podmienić) i w alior banku mam na pewno 100% ten sam nr konta w tym przelewie co nr mojego konta odbiorcy w aion
3. w aion mi przyjęli reklamację i w ciągu 30 dni dadzą znać XDDD
4. w/g sesji elixir przelew powinien być jeszcze w środę 15.07

miał ktoś kiedyś podobną sytuację?

przecież to jest jakiś żart XD
affairz - czy miał ktoś kiedyś taką sytuację z polskimi #banki że puścił duży przelew...

źródło: aion

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz: Ja nie miałem podobnej sytuacji, ale prawo jest na tyle proklienckie że nie masz się czego bać. Jak chcesz przyspieszyć sprawę to ślij do nich codziennie maile z rzecznikiem finansowym, uokikiem, prezydentem i gazetą wyborczą DW z pytaniem czy cię oszukali i religijnymi sloganami. Ja tak zawsze robię z ubezpieczycielami i mam 100% skuteczność xd No i zgłoś sprawę do rsecznika finansowego, a do aiona napisz że chcesz odsetki
  • Odpowiedz
@affairz: a alior powiedzial kiedy wyszla kasa? bo i alior i aion moga opoznic, zeby czlowiek sprawdzil transakcje. u mnie aion caly dzien sprawdzal przy wysylaniu z aionu, pekao o sesje opoznil
  • Odpowiedz
  • 0
a alior powiedzial kiedy wyszla kasa?

@rtg_: powiedzieli że od razu czyli we wtorek po południu. w/g elixira powinna być w aion we wtorek wieczorem

Ja nie miałem podobnej sytuacji, ale prawo jest na tyle proklienckie że nie masz się czego bać

@DeoLawson: fajnie ale jak mi około 100 koła jak mi na miesiąc zamrożą to przecież pieniądze mają wartość w czasie i to jest realna strata jak
  • Odpowiedz
@affairz: jest kilka punktów, które mogły pójść nie tak

1. Aion nie jest bankiem najwyższych lotów pod względem technicznym. Jak jesteś pewny że numery konta są poprawne, to imo aż tak bym się jeszcze nie martwił. Poczekaj do ponedziałku - może im coś przez weekend się przemieli.

2. W samym Aliorze zdarzały mi się opóźnienia, tyle że przy przelewach SEPA. O ile SEPA zlecone np. w Nest Banku do godz.
  • Odpowiedz
@affairz: no wlasnie 2 powod ma tu zastosowanie, transakcja wpadla w systemie do sprawdzenia, a ze aion ma malo ludzi to im to zajelo dlugo. dokladnie taka sama odpowiedz ja mialem jak mi wstrzymali przelew
  • Odpowiedz
  • 0
@rtg_: ale co tu sprawdzać, jak przelew z mojego konta które mam w kontaktach w Aion i z którego już wielokrotnie puszczałem na Aion kwoty, również większe
  • Odpowiedz
@affairz: Systemy aml to skomplikowane rzeczy, część większych przelewów sprawdzają też losowo więc może po prostu padło na ciebie. Ja bym i tak chciał odsetek ustawowych, niech się trochę wysilą
  • Odpowiedz