Wpis z mikrobloga

Mirki, ja się tak przymierzam do ogarnięcia w całości portalu z nieruchomościami - ale nie od deweloperów, tylko na wynajem - co oczywiście ma też wpływ na ceny deweloperskie (link na końcu posta). Chodzi o to, że każdy za darmo będzie mógł dodać markera na mapie, opisując jakość wynajmu i jakość okolicy (miejsca parkingowe, okolica, transport itp). Potem, gdy ktoś będzie poszukiwał mieszkania, klika na mapę i widzi opinie innych użytkowników, wraz z komentarzami. Można sobie postawić takie "kółeczko", które pokaże dane z okolicy w promieniu sprecyzowanym przez użytkownika.

I użytkownik będzie wiedział, że może ogłoszenie wygląda super, cena 4k powala, ale to stary blok, naokoło patola, a on płaci 4k tylko dlatego, że ktoś odremontował.

Generalnie - użytkownicy dodają informacje o swoim miejscu zamieszkania, w zamian za 1 miesiąc darmowej usługi premium (mapa kolorystyczna pokazująca nie tylko cenę, filtrowanie po cenach itp). Aby uniknąć nawału deweloperów, każdy użytkownik może dodać tylko jeden punkt, a jeśli chce go dodać - jest weryfikowany poprzez SMS. Wszystko całkowicie za darmo - im więcej markerów, tym lepiej dla nas wszystkich. Żadnych danych osobowych nie zbieram :)

A jak tego wszystkiego za mało, to w menu "Obszar" klikamy "Tryb mapy: kolory" i widzimy elegancko przedstawione ceny, jak w SimCity ( ͡° ͜ʖ ͡°) W wersji premium będzie też taki widok dotyczący nie tylko cen wynajmu, ale cen za media, jakości powietrza w okolicy, ścieżek rowerowych, szkół itp.

Chodzi o to, żeby uniknąć cwaniactwa typu - "super malownicza okolica (ale w parku śpią żule), przystanek 5 minut (z jednym autobusem co 45 min), dużo natury (ale niedaleko rozlewnia szamba)" itp. I wiadomo, jeśli wszyscy naokoło płacą 2000zł za wynajem a pan fliper wyremontował, sprzedał pod inwestycję i każą sobie teraz płacić 4000zł - to coś jest nie tak. I ten portal ma to właśnie pokazać.

Wystarczy kliknąć na mapę lub wpisać adres :)

Przymierzam się jeszcze do wrzucania nieruchomości od deweloperów, ale wydaje mi się, że wynajem dotknie większą ilość Mirków :) Co myślicie? Na razie to wersja testowa, ale jakby ktoś mi napisał w komentarzu opinię, co jest fajne a co nie, to będzie to dla mnie bardzo cenne. Stronę zabezpieczę hasłem niedługo, bo będę chciał dalej nad nią pracować.

https://www.jakwynajme.pl

Dzięki!

#nieruchomosci #wynajem #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@manjan: było już kilka osób na wykopie, które do czegoś takiego się przymierzały. Raczej nie bez powodu żaden taki portal nie działa dalej, ale powodzenia
  • Odpowiedz