Wpis z mikrobloga

Mircy, nie miałem do tej pory do czynienia z programem Eplan, a widzę jest on używany w większości biur projektowych. Zakup póki co do nauki samemu też nie wchodzi w grę, bo jest drogi... Samouczki po polsku mają już 20 lat, a kurs kosztuje 7k netto. Pytanie gdzie można znaleźć jakiś ciekawy kurs albo samouczek, albo jak inaczej nauczyć się dobrze obsługi?

#eplan #elektryka #automatyka
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kilo-bravo: Eplan to jest kombajn cos jak excel. Nawet u nas malo eplanistow potrafi go obslugiwac dobrze (albo sa tak leniwi :P)

Ma milion "nakladek". jedyne czego sie mozesz sam nauczyc to podstaw. A potem w zaleznosci od tego gdzie bedziesz pracowal (na jakich projektach) to beda roznice.

Dla przykladu: chlopaki z e-planu jak robia plany na na przyklad mercedesa to uzywaja nakladki mercedesa. Jak bmw to bmw
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: Nie no domyślam się że to taki kombajn, bo na co dzień używam GstarCADa, czyli takiego AutoCADa dla biedaków, no i nawet to ma mnóstwo nakładek, a sam korzystam z kilku. Generalnie dobrze jest znać podstawy, zrozumieć działanie, a później można zagłębiać się w to co jest potrzebne w pracy. Tak właśnie zastanawiam się czy takie kursy na Udemy mają sens?
  • Odpowiedz
@kilo-bravo: Na to Ci nie odpowiem bo jestem elektrykiem a nie eplanista. Chcialem tylko uprzedzic :D

Bo na codzien mam stycznosc z eplanistami (ktorzy juz normalnie pracuja) i z 70% nich nie do konca ogarnia (a 100% z nich nie wykorzystuje nawet 60% programu :D)
  • Odpowiedz
@kilo-bravo: E-plan jest dostępny w wersji edukacyjnej zupełnie za darmo. Co prawda trzeba podać że jest się studentem ale oni w żaden sposób nie sprawdzają jakie dane tam wpiszesz.
Potem pierwsze kroki można zrobić według YT
  • Odpowiedz
  • 0
Co prawda trzeba podać że jest się studentem ale oni w żaden sposób nie sprawdzają jakie dane tam wpiszesz.

@ZikMiak: ooo to ciekawe, myślałem że trzeba tak jak w innych kombinować, dobrze widzieć! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
bo na co dzień używam GstarCADa, czyli takiego AutoCADa dla biedaków

@kilo-bravo: EPLAN w porównaniu do CADA to jak Excel w porównaniu do painta - tabelkę możesz narysowac i tu i tu xd Ja na sam początek korzystałem z poradników w pliku .pdf i całą książkę przerobiłem z Eplanem. Coś takiego jak tu - https://docer.pl/doc/xx55vv8
  • Odpowiedz
Bez problemu ogarniesz wersję studencka. W moim przypadku uczyłem się na projekcie, który miałem wykonać, tyle że mogłem podpytać kolegi w razie czego. No i wiadomo, sporo można znaleźć na YT od obywateli dalekiego wschodu. Od jakiegoś czasu dostępna jest wersja platform, w stylu widoku AutoCAD, nie widziałem do niej poradników.
  • Odpowiedz
  • 0
No i wiadomo, sporo można znaleźć na YT od obywateli dalekiego wschodu.

@przekladnikwylacznika: to mnie najbardziej irytuje, nie mogę przeboleć tego akcentu. Znalazłem chyba jakichś Niemców, w miarę mówią po angielsku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@BB-33: wiem, generalnie do jakichś niewielkich schematów wystarczały mi biblioteki CP producenci, ew katalogi dwg producentów. Wkurzalo mnie zawsze to że i tak musiałem sobie najpierw rozrysowac na kartce żeby ponumerowac wszystko, poprzypisywać listwy zaciskowe itp. a taki eplan to podobno robi to automatycznie tylko trzeba umieć używać :P
  • Odpowiedz
@kilo-bravo: No automatycznie to duże słowo, bo podczas pracy mocno trzeba się pilnować przy trzymaniu struktury projektu. EPLAN ma to do siebie, że dużo rzeczy trzeba zaplanować przed rozpoczęciem pracy - bo jak to zwalisz to potem są problemy z generacją listew zaciskowych, albumów kablowych, schematów montażowych itd. Przy dużych projektach ma to sporo zalet, bo da się zmienić opis jednego aparatu w całym projekcie. No chyba, że coś źle
  • Odpowiedz
@kilo-bravo: zobacz kursy na controlbyte-rysowanie schematow, kurs na solidworks electrical, ale jak ta platforme ogarniesz to bez wiekszego problemu bedziesz rozumial EPLAN - kazdy kolega po fachu ci to potwierdzi.
I tak na koncu pozostaje najwazniesza skladnik - praca samodzielna i zainteresowanie.
  • Odpowiedz
@kilo-bravo: U mnie w pracy kupili EPLANA w 2015 roku, na szkolenie pojechał prezes z dwoma przydupasami, siedzieli na szkoleniu chyba ze 2-3 tygodnie i przeszli przez wszystkie etapy. Po powrocie chwalili się, że chlanie, SPA i ogólnie wakacje. Jak trzeba było robić, to się wykpili, że na szkoleniu nic nie było i finalnie do projektów to mnie wrzucili, prezes tylko rzucił, że trzeba ogarnąć.

Finalnie ogarniam EPLANA może z
  • Odpowiedz