Wpis z mikrobloga

#pompaciepla

Jakie polecacie pompy ciepła typu split? Bo rozbieżności cenowe są absurdalne i nie jestem przekonany czy się bronią jakością. Można kupić sensownego (na papierze) Kaisaia jak i dać 4x tyle za jakiegoś Panasonica o takich samych +/- parametrach.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
A czy Mercedes broni sie jakością?

@zibizz1: Szczerze? Niespecjalnie w dzisiejszych czasach. Często 2x droższy za funkcjonalność Kia czy Hyundaia i jedynie w środku ładniejszy, co nie usprawiedliwia takiej różnicy.
  • Odpowiedz
@Khaine mam Panasonica od 2,5 roku i jest naprawdę solidny, może ten adapter od internetu nie jest najbardziej udany ale i jego da się ogarnąć, reszta kwestii pod każdym względem na 5, spokój to rzecz bezcenna :)
  • Odpowiedz
@Khaine marka pompy jest istotna (wybrać któregoś z producentów którzy są w branży od 15-20 lat) ale w mojej opinii najważniejszy jest instalator, musi być facet pewny, sprawdzony i znający swój sprzęt, nawet najlepszą pompę można rozwalić przez zły montaż czy ustawienie, można zaoszczędzić na pompie ale nie wolno oszczędzać na montażu
  • Odpowiedz
@Khaine ma sens dopłacić i wybrać marke "premium" pomp albo chociaż średnią półkę jakim jest Panasonic, te wszystkie tanie pompy mają wydajność tylko na papierze, jak chcesz mieć niskie rachunki to co najmniej Panasonic wybierz.
  • Odpowiedz
  • 0
@arc_tic roznica w wydajności tej marki premium która kosztuje 5x tyle co najtańsza to bedzie margines.
Nie mówiąc już o kosztach naprawy vs poprostu potencjalną wymiana całej i tyle.
  • Odpowiedz
  • 0
roznica w wydajności tej marki premium która kosztuje 5x tyle co najtańsza to bedzie margines.

@Issac: No nie mam pojęcia w jaki sposób te modele premium mają się kiedykolwiek zwrócić. One istnieją w takich cenach wyłącznie z powodu dopłat chyba, w każdym innym przypadku by tego nikt nie kupił, bo to się będzie zwracać 20 lat. U mnie nawet w miarę tania instalacja np. za 25k (pompa z montażem) by
  • Odpowiedz
@Khaine: jak chcesz naprawde dobra pompe to szukaj jakiejs okazji na Daikin'a , nie wiem jak teraz ale chwile temu monobloki mozna bylo kupic w bdb cenie

co do magazynow to sie nie zgadzam - nie chce byc zlym prorokiem, ale jestem mocno przekonany ze calkiem niedlugo zacznie sie dosyc glosny placz ze magazyn przestal trzymac energie albo sie spalil.
(a producent/sprzedawca sie zwinal albo nie mail wogole ubezpieczenia produktowego)

jesli firmy mocno
  • Odpowiedz
Cokolwiek drogiego nie zwróci się po prostu nigdy

@Khaine: jeden czynnik ktory wez po uwage - dostepnosc serwisu i czesci zamiennych. kupujac znana marke masz szanse ze ktos Ci szybko i skutecznie zdiagnozuje i naprawi jakby co.... zwlaszcza w srodku seoznu grzewczego jest to dosyc istotne
  • Odpowiedz
@Issac zdecydowanie nie margines, margines to na papierze będzie a w rzeczywistości może być nawet połowa rachunku za prąd. Jeśli taki kaisai kosztuje w hurtowni poniżej 5k to można się domyślić dlaczego jest taka cena. Być może pompy typu Bosch to jest już margines względem dobrych pomp typu daikin i nie warto przepłacać 20k. Ale wybór między pompą za 5tys a taka za 20 to wyjdzie na rachunku.
  • Odpowiedz
@arc_tic: grupy pompiarskie to te gdzie ludzie posiadają, są zadowoleni, ale nie bardzo wiedzą jak to działa?
confirmation bias to się nazywa po angielsku.
  • Odpowiedz