Wpis z mikrobloga

#b2b #jdg #ryczalt

Dostałem ofertę pracy na B2B, firma jak i to co będę robił podobają mi się. Jednak będę miał netto tyle samo jak teraz na UoP (>20K). W związku z tym się zastanawiam i co zrobić. W obecnej firmie jestem na maksa wypalony i wszystko mnie wnerwia, ale mam pakiet socjalny, ppk, itd. Na B2B jedynie 10 dni "urlopu". Trochę się boję ale sam nie wiem czego.

Jak to wygląda z emeryturą potencjalną?

Zastanawiam się na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy i zakładaniu działalności. Wszystko czym moglibyście się podzielić: prawnik, konto, księgowa ect.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

prawnik, konto, księgowa ect.

@smalbear: Ja korzystam z ifirmna.pl ale teraz chyba w ing jak założysz konto firmowe to masz tam doradcę i ogarnianie faktur w jednym miejscu, może nawet za friko. Musizz tylko konto firmowe tam prowadzić. Ale musisz się upewnić. Ogólnie Prowadzenie JDG to proste jak barszcz, większość znajomych sama się rozlicza i nie ma księgowych. Natomiast chyba bym na JDG nie poszedł jak bym miał zarabiać na
  • Odpowiedz
@smalbear: jeżeli netto na fakurze = obecne "na rękę" to raczej bez sensu.

- prawnik - nie potrzeba
- księgowy - 50-250 zł - potrzeba
- konto ? bankowe tak i w eurządskarbowy :)
  • Odpowiedz
  • 0
@kuncfot: @Hmrogrz @kraven2024 @paluszki_rybne
No właśnie przede wszystkim patrząc na zarobki tak średnio mi się opłaca netto tak samo ale realnie mniej bezpiecznie. Głównie powodem jest to że chce uciec z obecnej pracy bo dużo mnie ona kosztuje, w drugiej na pozór wszystko wydaje się być po rozmowach.
Byłem na wielu rozmowach i mimo że czułem że mi dobrze poszło to zawsze negatywną odpowiedź dostałem.
  • Odpowiedz
@smalbear: No w tej kwestii sam musisz ocenić co jest dla Ciebie ważniejsze i z czym będziesz się lepiej czuł. Pieniądze nie zawsze muszą być najważniejsze. (Dla mnie np. ważniejszy od hajsu jest full remote).
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: Tak liczyłem na pełnym i nawet na 14% ryczałtu chociaż myślę że będę na 12% ale i tak będę minimalnie do przodu

@Hmrogrz Tak dla mnie zdalna też jest ważna, teraz pracuje 100% zdalnie ale bo nikt tego nie sprawdza a czuje że będą chcieli wrócić do biura i to sprawdzać jak w wielu firmach.
  • Odpowiedz
@smalbear: Jeszcze rozważ jak bogata jest firma, bo zazwyczaj w tych o stabilnych dochodach wszyscy maja mniejsza spinę i jesli Tobie zalezy to bedzie Cie to wkurzać. Wystarczy odpuścić. Mimo wszystko zmiany są dobre i lepiej nie pracowac przy jednej rzeczy wiecej niż 3 lata, fajnie jak w ramach jednej firmy mozna to zmieniać. Jesli nie wiesz co lepsze to zazwyczaj zmiana będzie lepsza.
Do księgowosci możesz tez wziac to,
  • Odpowiedz
@smalbear: ogólnie na b2b ten plus ze nie mają narzedzi zeby Cie zmusić do pracy z biura jeżeli Twoja praca nie wymaga fizycznej obecności. A skoro teraz pracujesz 100% zdalnie to zgaduje ze Twoja prace mozna wykonywać z każdego miejsca przez komputer. To jest duży plus b2b.
  • Odpowiedz