Wpis z mikrobloga

Zrobię #rozdajo bo dawno nie robiłem, a i post może złapie większy zasięg - temat wydaje mi się mega ciekawy, może dla niektórych kontrowersyjny lub nawet skandaliczny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Losujemy przez @mirkopro_bot jutro o 20:00. Każdy może wziąć udział, 2 wygranych, do wygrania po 1 kuponie 50 PLN na allegro, wystarczy zostawić plusika.

Do rzeczy, nawiązując do wpisu:
https://wykop.pl/wpis/82211967/jako-ciekawostke-wrzucam-kalkulacje-najmu-na-fiata
zrobiłem zestawienie podatkowe jak to wychodzi. W skrócie:

Za FV wystawione przez leasingodawcę zapłacimy łącznie brutto -39.172,74 PLN
Dotacja zwróci nam 30.000 PLN
Będąc na podatku liniowym 19%, odliczając 50% VAT jak zazwyczaj przy aucie i składce zdrowotnej 4,9% odliczymy łącznie 12.149,44 PLN
Co da nam bilans...

2.976,70 PLN

Wychodzi na to, że na wzięciu takiego fiata 600e w tej promocji przez 2 lata najmu zyskamy prawie 3k uwzględniając odliczone podatki! Więc nie dość, że mamy auto na 2 lata z przebiegiem 20k km to jeszcze "zyskamy" prawie 3k przez ten okres. Nie uwzględniamy oczywiście OC/AC, które musimy mieć poza najmem, chociaż nie zmienia to faktu, że sytuacja niemal absurdalna.

Małe sprostowanie do poprzedniego wpisu: dotacja nie stanowi opodatkowanego przychodu:
https://www.rp.pl/podatki/art42644431-doplata-do-elektrycznego-samochodu-bez-podatku-fiskus-to-potwierdza-jest-jednak-jedno-ale

#motoryzacja
#motoleasing
#leasing
#finanse

https://optif.pl/br/ <- nasza oferta księgowości
ubezpieczenia@optif.pl <- adres w sprawie ubezpieczeń
https://optif.pl/oferta/ <- adres w sprawie leasingu
@OptiFinance +12
Jako ciekawostkę wrzucam kalkulacje najmu na Fiata 600e za 95 PLN brutto miesięcznie. Dzięki uprzejmości @makaron25 który dał znać, że jest ostatnia wolna sztuka na auto zdecydował się Konrad, który zajmuje się u nas tak samo jak ja leasingami. Uważam że super oferta, 30k z OW pokrywane
OptiFinance - Zrobię #rozdajo bo dawno nie robiłem, a i post może złapie większy zasi...

źródło: obraz_2025-07-16_092127165

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Adicts: Wiadomo że jest katalog, dlatego grunt to być świadomym, dać auto na detaling - jest sporo firm które się zajmują przygotowaniem auta pod zdaniem w CFM bo i rynek jest duży. I przede wszystkim dobrze udokumentować zdanie tj. zdjęcia, protokół i trzymać minimum 3 lata do przedawnienia roszczeń.
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Sam zbieram się do zmiany auta na jesieni, początkowo celowałem w plugina, głównie dlatego, że nimi się po prostu mega przyjemnie jeździ, ale jak zobaczyłem jak bardzo lepsze są oferty na EV, to stwierdziłem, że głupotą jest nie skorzystać - taka sytuacja może się nie powtórzyć. Trudno, przemęczę się jakiś czas z EV ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@OptiFinance: a pokusił się ktoś o takie podliczenie dla etatowca, który nic z podatku nie odliczy? Potrzebuję drugie auto w rodzinie i taki fiacik by styknął, chociaż raczej celowałbym w Grandę Pandę (elektryczną).
  • Odpowiedz
  • 5
@znikam5: Grande panda jest cały czas w ofercie od 219 PLN netto. Opłata wstępna 36.900 + 24*269.37 = 43364.88 - 30.000 13364,88 Ci wyjdzie po dotacji przez 2 lata. OC/AC oddzielnie.
  • Odpowiedz
od tego odliczamy podatek, którego nie zapłacę, czyli 23,9% co daje korzyść 9460,66 zł

@makaron25: Ale to tylko jak jesteś na liniówce/skali. Inaczej masz tylko 12%

Kalkulacja dla odliczenia pełnego vatu, gdyż wszystkie duże koszty mają odliczone 100% VAT, a już nie chce mi się liczyć drobnej różnicy na ratach.

CO to za fantazje? Wynajem to tylko inny sposób finansowania auta i masz te same durne przepisy wymagające prowadzenia rejestru
  • Odpowiedz
  • 1
@jmuhha: Tak. Przy DG to w sumie Ci dopłacają 3k. Przy fizycznym na takie grande panda wychodzi 13k, czyli ponad 500 PLN miesięcznie. To bardzo fajna oferta, zwłaszcza jak można się ładować z gniazdka pod domem, wtedy jeździsz za jakieś 8 PLN za 100km zamiast 45 PLN za 100km ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@OptiFinance: stellantis wyciąga dotacje bo nikt im tego badziewia na baterie za kosmiczne pieniądze nie kupuje więc składamy się na to wszyscy. Co za wał
Wołam @mickpl
Reszta wałkarzy pewnie też tak wyprowadza naszą kasę
  • Odpowiedz
  • 1
@Package: Grande Pande

Opłata wstępna 36.900 + 24*269.37 = 43364.88 - 30.000 13364,88 Ci wyjdzie po dotacji przez 2 lata. OC/AC oddzielnie.

@MarkosGalkos 5510 PLN wychodzi że koszt po podatkach

@Foxbat Temat elektryfikacji jest obszerny i złożony. Na szali stoi odcięcie się od węglowodorów, które obciążają budżet 100mld rocznie. I o ile dotacje bezpośrednie są co do zasady złe, o tyle jest o niebo lepiej niż poprzednia edycja.
  • Odpowiedz
  • 1
@MarkosGalkos: Szczerze mówiąc to za 2 lata w BEV będzie 2x większy wybór jak teraz, a technologia będzie o 30% lepsza przy tych samych cenach. O ile zachowamy obecną dynamikę, a wszystko na to wskazuje ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz