Wpis z mikrobloga

Dla tych którzy twierdzą że lekarze po studiach zarabiają miliony, każdy zarabia 200zl/h i przychodzi sobie do pracy na 10ta i wychodzi przed 12ta. Rzeczywistość moja jako lekarza rezydenta chirurgii -przychodzę do pracy 7:00, odbijam kartę, obchód od godz 7:15-20, następnie operację/SOR/poradnia chirurgiczna, nie pamiętam żebym w czerwcu wyszedł równo o czasie czyli 14:35 bo zawsze się coś przedłużyło - albo trzeba było zostać dłużej na operacji bo się przedłużyła bo ze zwykłej 1godz laparoskopii diagnostycznej zrobiła się wielka laparotomia na 4h z powodu perforacji PP, albo to jakiś "ja tylko na chwilę" w poradni. Dodatkowo jak miałem zejście po dyzurze to nigdy nie wyszedłem rowno o 7mej tylko później bo 1) trzeba zdać raport 2)zrobić obchód 3)w weekendy poczekac na zmiennika. Jak byliśmy kiedyś jako rezydenci w kadrach zapytać się co mamy zrobić jak się operacja przedłuża to nam powiedziano że zgodnie z prawem pracy mamy wtedy rzucić haki, odejść od stołu i iść odbić kartę. Więc jakby tak zliczyć to zrobiłem w czerwcu z 20h bezpłatnych nadgodzin.
Tu matematyka: 8 x 7h 35min= 56 + 280min = 60 i 2/3h
7 z 24h = 168
1 z 12h
178 + 60 + 12h + 2/3 = 240h 2/3 płatnych godzin pracy
15357,95 zł : 240h 2/3= 63,81zl
Jeśli doliczymy nadgodziny:
15357,95 : 260h2/3=58,92
Więc gdzie te miliony
#medycyna #lekarz
pieknylowca - Dla tych którzy twierdzą że lekarze po studiach zarabiają miliony, każd...

źródło: 1000005760

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pieknylowca komu tu ciemnote kolego wciskasz ! To jest tylko jeden z Twoich 50ciu etatow, na 49 spiszu, receptomat robisz w poradni zamias tprzyjmowac i lewe L4 czyli ZUS ZLA. Pokazujesz jakis promil dochodow. Zabraklo 3 zer, masz 1,5 miliona miesiecznie najmniej.
  • Odpowiedz
@pieknylowca ale zaraz przyleci jeden z drugim i będzie pokazywał że W IPINIE JAKIS TYP SIE FAKTURUJE NA 300K TO PEWNIE WSZYSCY TAK MACIE. A W OGOLE TO OSTATNIO CZEKAŁEM W KOLEJCE DWA TYGODNIE LEKARZE NIEROBY TYLKO KASE CIĄGNĄ.
Pozdrawiam z IP, oby było dzisiaj spokojnie ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@pieknylowca: @lorafenus @MazurskiSmak Koledzy wszystko prawda, ja tylko nie kumam gdzie, kiedy i co się w Polsce wydarzyło, że 15 tys na rękę na początku jakiejkolwiek zawodowej kariery, to jakieś ochłapy, obraza i ekonomiczny margines?
Ja wiem, że te 300tys katowane w mediach, to jak zwykle skrajność, ale tak się składa, że moja żona jest księgową w szpitalu, więc powiem Wam tylko (co i tak wiecie) - wytrzymajcie
  • Odpowiedz
  • 2
15 tys na rękę na początku jakiejkolwiek zawodowej kariery, to jakieś ochłapy, obraza i ekonomiczny margines?

@KrolWlosowzNosa: za 260h? Jakbyś kazał tyle programiście pracowac to by cię wyśmiał. Na umowie podstawy mam średnia krajowa, to że zarobiłem 15k to tylko dlatego że wyrobiłem prawie drugi etat plus godziny nocne i weekendy
  • Odpowiedz
  • 0
skończy się rezydentura to zaczniesz zarabiać jak trzeba, i wtedy śmiało wysrasz się na społeczeństwo, nie płacz już.

@L24D: jak się na to do narracji na wykopie że już po studiach się zarabia miliony i 200zl/h to standard?
  • Odpowiedz
@pieknylowca: ziom ale Ty dobrze wiesz, że jesteś rezydentem, wami orają i nie zazdroszczę tych nadgodzin. Kiedyś się jednak specjalizacja zrobi artykuły są zazwyczaj o lekarzach po specjalizacji z kontraktem. Jako chirurg ogólny tak wynika z tego co piszesz spokojnie dostaniesz kontrakt na 50k przynajmniej w jednym szpitalu. Trudny fach i zazdro pewnej ręki ale kasę się zaczyna ogarniać dopiero wtedy. Z doświadczenia rodzinny/znajomych powiedz ile na kontrakcie ma chirurg
  • Odpowiedz
  • 1
na rękę na początku jakiejkolwiek zawodowej kariery

@KrolWlosowzNosa: moi znajomi mieli początki kariery w wieku 21lat na drugim roku programowania a często i wcześniej bo jakieś płatne staże (ja za praktyki wakacyjne musiałem szpitalowi płacić) a nie w wieku 28lat
  • Odpowiedz