Wpis z mikrobloga

Witam. Szukam routera do dużego piętrowego domu. Obecnie jest to router od dostawcy INEA i jest problem z zasięgiem na piętrze wyżej. Prędkość internetu to 1Gb/s. Wymagania: w router jest wpięty tylko jeden przewód RJ45, poza tym korzystamy z Wi-Fi w TV, laptopie, telefonach, poza tym nie używane są żadne inne bajery i nie będą. W różnych komentarzach i radach czytam o wejściach USB w routerach, systemach Mesh itp ale mi to nie jest absolutnie potrzebne, chodzi mi tylko o lepszy zasięg od tego sprzętu od dostawcy. Poradzicie co wybrać? Budżet powiedzmy ~200PLN
#router #internet #komputery #pytaniedoeksperta #wifi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam Tenda RX12ProV1.0 i ten ruter ma jeden z lepszych zasięgów z jakim się spotkałem. Jednak i tak polecał bym osobny ruter na każde piętro. Biorąc pod uwagę ilość zbrojenia w stropach nowych domów to nic innego nie ma sensu jeśli chcesz mieć dobrą prędkość na każdym piętrze. Wadą Tendy jest brak wsparcia dla openwrt. Do rutera ciągle podpięte ok 16 urządzeń. Dzisiaj brałbym coś z wifi 7.
  • Odpowiedz
@RobolChuop: Jak to ma dobrze działać to co najmniej 1 AP na piętro, wszystko połączone kablem. System z 802.11 k/v/r jak Unifi(UCG + U6/U7). Mikrotik(hap ax3/RB5009 + hap ax2/cap ax), Deco, Omada albo EasyMesh. Wtedy masz wspólne zarządzanie i płynne przełączanie miedzy AP. 5GHz to tak max przez 2 cienkie ściany będzie używalne działać. Grubszy strop albo podłogówka całkiem wytłumią sygnał
  • Odpowiedz