Wpis z mikrobloga

Szukam kogoś od prawa budowlanego:)

W zeszłym tygodniu miałem klienta, w sumie znajomego rodziny u którego wykostkowałem na jego działce placyk 6 x 6 metrów pod postawienie blaszaka.

Blaszak o wymiarach 4x5. Znajomy był przekonany, że nie musi nic zgłaszać. Podobno sam się osobiście dopytywał w gminie. Teraz jednak okazało się, że musi zgłosić prace budowlane.

Placyk wyłożyliśmy 1.5 metra od granicy sąsiada. Okazało się podobno, że musi być minimum 3 metry.

Czy ktoś mi odpowie jak to jest serio? Nie znam się, dostałem zlecenie, wykonałem i tyle.

#prawo #prawobudowlane #budowa
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marshmelo: blaszak stawia się na zgłoszenie. Bierzesz z urzędu mapkę, wrysowujesz swój garaż, składasz papiery i czekasz, z tego co pamiętam 30 dni. Jak nie ma sprzeciwu, to budujesz. Co do odległości od granicy, to jeśli nie ma okien, ściana ma być min. 3 metry.
  • Odpowiedz
@marshmelo: ja zgłaszałem garaż przylegający do granicy, z mapką etc.
odrzucili bo 3 metry od granicy. ;)
no to i tak se postawiłem, bo sąsiednia działka to nieużytek bez właścicieli(od dziesiątek lat) w zasadzie. xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim +3
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Robił ktoś zgłoszenie garażu blaszaka? Trzeba to w ogóle zgłaszać, czy lepiej postawić i siedzieć cicho? Jest jakieś ryzyko wpadki? Garaż dwa stanowiska z podmurówką. W starostwie niby chcą tylko zgłoszenie, rysunek elewacji z każdej strony, rzut i posadowienie na działce. Miał ktoś z
appmstt - @marshmelo: zdania są podzielone https://wykop.pl/wpis/81845811/obserwuj-mi...

źródło: IMG_0456

Pobierz
  • Odpowiedz