Czy jakbym sobie zrobił studnie to mogę z niej wodę wypompowywać na basen taki średniej wielkości? Pytam poważnie( ͡º͜ʖ͡º) A i sąsiad też ma studnie. #budownictwo #budowadomu #remontujzwykopem #remont #ogrod
@Siateczkasrodplazmatyczna: ja wlałem do basenu z 4 m3b ze studni. Woda teraz ma kolor brunatno czerwony i mecze się z usuwaniem żelaza jakimiś flokulantami. Nie polecam, jak masz możliwość to lepiej lać z kranu. Wiem że drożej, ale bez dziwnych akcji
@OptoTranzystor ale to też chyba od czystości zależy. Ja bym wiercił na dużą głębokość ale nwm czy to ma jakieś znaczenie. Narazie to tylko chce się zorientować jak to wygląda a plany na studnie są dopiero w niedalekiej przyszłości.
Studnia na 17mb woda gdy lejesz tak o to jest kryształ, nie poznasz że ze studni. Ale żelazo rozpuszczone pod wpływem tlenu utlenia się właśnie i zabarwia wode na rdzawy kolor z czasem osiada na dnie jako osad. Na ile m byś nie wykopał żelazo zawsze będzie, mniej lub więcej
Nie pytaj jak to zmierzyli i jak sie zainteresowali tematem niemniej kare dostal.
@gorzki99: 45m3 wody na dobę to jest ogromna ilość i zapewne sąsiedzi donieśli, bo takiej ilości wody nie da się rozprowadzać niewidocznie, tam pewnie jebitne armatki wodne non stop pracowały, a w czasie ich pracy w całej okolicy w studniach lustro wody opadało, być może na tyle, że stawało się to problemem.
Eh przegapiłem info, że znowu była podwyżka minimalnej. I znowu zarabiam tylko 500zł więcej od sprzątaczki. 10 lat nabijania doświadczenia, 10 lat pracy jako grafik z czego 6 lat wypruwania sobie żył w agencji reklamowej i wszystko c---a warte.
"biedny pan rolnik musi zaplacic kare 100 000 pln za korzystanie z wlasnej studni". No to klikam bo zdziwienie.
Z artykulu sie dowiedzialem ze jest wlasnie te 5m a biedny pan rolnik zuzywal (bez pozwolen oczywiscie) 45m^3 na dobe bo se gospodarstwo obrabial.
Nie pytaj jak to zmierzyli i jak sie zainteresowali tematem niemniej kare dostal.
@Siateczkasrodplazmatyczna ostanio kopałem studnie na 7 m i spokojnie ma wystarczająca wydajność żeby napełnić basen 5-10 tys. litrów.
@gorzki99: 45m3 wody na dobę to jest ogromna ilość i zapewne sąsiedzi donieśli, bo takiej ilości wody nie da się rozprowadzać niewidocznie, tam pewnie jebitne armatki wodne non stop pracowały, a w czasie ich pracy w całej okolicy w studniach lustro wody opadało, być może na tyle, że stawało się to problemem.
@Jarek_P: To jest jedyne co przychodzi mi do glowy. Tyle szarpal ze sasiadom zaczelo brakowac i sie zainteresowali.