Wpis z mikrobloga

Zna ktoś jakiś kurs online albo książke z pomocą której ogarne statystykę na tyle dobrze, że będę mógł sam przeprowadzać analizę statystyczną danych naukowych? Ktoś może siedzi w tym temacie i mógłby podpowiedzieć jakie zagadnienia musiałbym ogarnąć. Nie wiem jak się do tego w ogóle zabrać, bo będzie przydatne, a co nie.

#statystyka #nauka #matematyka #gruparatowaniapoziomu
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RenoJackson: ja mogę Cie poprowadzic za raczke jeśli potrzebujesz do pracy dyplomowej (wówczas moja wiedza wystarczy), możemy tu pisać, możemy na priv - jakie masz dane?
  • Odpowiedz
@RenoJackson: nie będę czekał na zgodę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moim zdaniem nie ma za bardzo książek czy kursów, które w łatwy i prosty sposób Cię do tego przygotują, bo to mimo wszystko bardzo złożona dziedzina i każdy kto będzie chciał ją dobrze wytłumaczyć będzie się wdawał w masę zbędnych szczegółów, które zrobią Ci tylko mętlik w głowie, a ostatecznie nie zrozumiesz. Poza tym to nie tylko statystyka, ale też metodologia...
  • Odpowiedz
@RenoJackson: jeśli nie robiłeś jeszcze badań to polecam je zaprojektować w taki sposób (o ile to możliwe w kontekście Twojego tematu badań) żeby policzyć to sobie korelacją Spearmana. Przyjemnie się to interpretuje, programy łatwo liczą i wygląda to profesjonalnie.
  • Odpowiedz