Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o chińskich komputerach minipc? Wydajność laptopa, niskie zużycie energii, niska cena i niestety czasem słyszy się o problemach z wsparciem.

Osobiście uważam że te urządzenia sprawiły że składanie budżetowych pc straciło sens. Używany sprzęt też ma coraz mniej sensu, szczególnie przy obecnych kosztach energii. Oczywiście pozostaje kwestia wydajności, ale jeżeli ktoś nie gra w tytuły AAA to za 1500zł może kupić sprzęt który uruchomi wszystko zużywając jakieś 80W energii.

#minipc #komputery #pcmasterrace
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K-S-: zależy jak trafisz (radiator/pasta/metal/rurki cieplne/jakość wentyli) - ale tak, ogólnie da się dostać sprzęt tani i dobry.
Zwłaszcza jak piszesz - jeśli ktoś nie gra, to taki sprzęt może być b. dobrą propozycją.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@vries: Za te 1500zł mam na myśli 8 rdzeniowego ryzena, widziałem to dziś i śmiga naprawdę fajnie. W sensie jak taki trochę mocniejszy laptop.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Poldek0000: nie no te nowe minipc mają dużo większą wydajność, ja też myślałem że to działa jak te małe terminale a to śmiga jak taki lepszy laptop
  • Odpowiedz
@K-S-:
Brak gwarancji lub iluzoryczna na zasadzie: koszt zakupu - koszt zużycia = rabat na nowy model który możemy ci sprzedać bo stary jest wadliwy i już go nie produkujemy.
Słabe chłodzenie/padające sekcje zasilania - sprawdź reddit czy np. 'recenzje' jutuberków i komentarze ludzi którzy za ten sprzęt zapłacili $$.
Brak nowych biosów bo nikt chińczykom nie da dostępu do np. nowej agesy - wszystko bazuje na wykradzionym kodzie i
  • Odpowiedz