Wpis z mikrobloga

Błagam o pomoc. Coś się odyebało z moim windowsem - po aktualizacji włączył się na chwilę onedrive, ale wyłączyłem, bo nie używam. Dzisiaj włączam kompa i musiał się onedrive uruchomić w tle - nagle na pulpicie brakuje mi niektórych plików, część za to pojawiła się z jakiegoś backupu sprzed paru lat. Jak wchodzę w użytkowników, to nie mam w ogóle folderu lokalnego pulpitu, tylko onedrive. Co się o------o i jak mogę przywrócić normalny stan rzeczy? Gdzie są moje brakujące pliki? P-------a dostanę zaraz. Jak wchodzę w onedrive przez przeglądarkę, to nie ma ich tam, nie ma też w koszu, ani w koszu na pulpicie. Jakieś pomysły? Błagam

#informatyka #windows #pcmasterrace #komputery #onedrive
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lysyzlombardu znam temat, widzialem to juz. One drive w celu zwolnienia miejsca na dysku przeniosl ci czesc plikow do chmury i zostal tylko pliki 0 bit. Twoj profil uzytkownika znajduje sie teraz w "folderze" one drive bo jest w pelni zsynchronizowany z chmura w celu oszczedzenia miejsca i backowania na zywo.

Zapytasz co robic i jak zyc? Pierwsze musisz w aplikacji one drive wymusic pobranie WSZYSTKIEGO NA DYSK i poczekac az
  • Odpowiedz
Jesli cos nie bedzie pozwalal skopiowac musisz albo uzyc robocopy albo 7zipem(7 zip przekopiuje i ma w dupie problemy one drive ze nie wolno itd)
  • Odpowiedz
To znaczy niekoniecznie ten folder bedzie naxywal sie one drive, bedzie mial ikone one drive i nazywal sie w specyficzny sposob. Rozwiazywalem ten problem jakos miesiac moze 2 temu i do konca nie pamietam nazw, pamietam procedure jaka rozwiazalem to.
  • Odpowiedz
@thetompork: Po prostu nie dowierzam, jak daleko m$ może się posunąć z rozwiązaniami "wiemy lepiej od użytkownika" w swoich systemach, dobrze, że używam tego tylko sporadycznie, aby odpalić jakiś program windows only.
  • Odpowiedz
@balrog84: poczekaj na Windowsa 12, jesli plotki okaza sie prawda to pliki systemu beda zaszyfrowane bitlockerem na partycji do ktorej nie bedziesz mial dostepu, cos na zasadzie androida
  • Odpowiedz
@thetompork: W zasadzie z odejściem W10, na sprzęcie u bliższej rodziny wszyscy przejdą na linuxa. Używam go od ponad 15 lat, inni też mogą, a jak chcą mojej pomocy to niestety windy już nie tykam.
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu: Zrób jak piszesz. Wychodzi jeszcze na to, że już kiedyś miałeś aktywnego Onedriva, skoro zaciągnął Ci plik sprzed 3 lat. Ja na szczęście po jednej próbie kilka lat temu zgrałem wszystko z powrotem na dysk i wyinstalowałem śmiecia. Powodzenia.
  • Odpowiedz