Wpis z mikrobloga

Cześć. Jak jest ze skupem w Mennicy Polskiej Mówię o złocie od nich trzymanym w ich depozycie. Czy sztabki 10g, uncję czy 50g łatwo sprzedać? Bo podobno przy większej ilości towaru jest problem, a przy małej? Czy te wyceny z kalkulatora ze strony mennicy przy faktycznej odsprzedaży się pokrywają?

#zloto #rekinbiznesu #inwestycje
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Harnol: nie sadze zeby byl problem z 50 g sprzedania, ogolnie z doswiadczenia napisze ze np tavex czy niektorzzy inni skupuja bez problemu z miejsca za kilkadziesiat tysiecy zl wiec wydaje mi sie ze mennia Polska nie powinna miec problemow z odkupem kilkudziesieciu gram..
  • Odpowiedz
Sztabki mają nr seryjny więc można wyśledzić do kogo należą. Jeśli zależy ci na anonimowości to kupuj bulionówki.
  • Odpowiedz
Nie powinno być żadnych problemów z odsprzedażą jakiejkolwiek ilości złota. ;) Jeśli czuje się Pan niepewnie, zawsze można się wcześniej z Mennicą skonsultować i dopytać się, czy "dziś istnieje możliwość skupu X gram złota".
  • Odpowiedz
@Blomex: ale czytasz ze zrozumieniem? podać dane musisz tylko w przypadku kupna złota z nbp. nikt rozsądny nie kupuje tam złota.

A teraz głośno przeczytaj i zapamiętaj fragment artykułu, który wkleiłeś:

"teoretycznie nie można wejść z ulicy, wyłożyć na stół 5,5 tysiąca złotych i zgarnąć do kieszeni błyszczącego Krugerranda. Jest jednak pewna furtka. Sprzedawca ma obowiązek uzyskać dane osobowe od kupującego, ale nie ma prawa go wylegitymować (przynajmniej przy zakupie
  • Odpowiedz
@Qubryk: no dobrze. Podasz zmyślone dane. A co przy sprzedaży? W jaki sposób sprzedasz złoto, skoro nie masz dowodów, że je kupiłeś? W jaki sposób udowodnisz, że nie pochodzi z kradzieży lub paserstwa? Nie sprzedawałem większej ilości złota, więc nie wiem jak to wygląda, ale prawo zawsze się może zmienić.
  • Odpowiedz