Aktywne Wpisy

Leżę se w gnieździe i myśle co robić w akompaniamencie kropli deszczu uderzającego o tarp ( ಠ_ಠ)
#zlomkiemprzezswiat
#zlomkiemprzezswiat
źródło: image_picker_2585A658-FB14-4299-8D63-B74EBC0C080E-817-00000012E8007B1A
Pobierz
bar125 +20
To już chyba wiem kto nam zafunduje kolejnego czarnego łabędzia wkrótce
#gielda
#gielda
źródło: 63de6798e0efd59117260017c52e39f903625e82f6feed2396731cc742b321ae
Pobierz

Myślę od dłuższego czasu na tym aby pilotować fpv z mojego strychu. Aby nie z---------ć z tym dronem na ogród tylko mieć wszytko w chacie i nie ruszać d--y.
Dom mam dosyć wysoki, zdecydowanie góruje nad okolicą, a dodatkowo na kominie mam 3 metry sztycy po starej antenie. No i zastanawiałem się aby zamontować na tej antenie w jakimś hermetycznej puszce odbiornik vrx, z antenami a sygnał przesyłać 4-5 metrowym kabelkiem na strch do gogli. Nadajnik elrs 2.4 GHz chyba powinien nieźle sobie radzić pokonując cienka blachę dachu i deskowanie aby pilotować na 2km.
Ma to sens?
Nie nie, właśnie myślę o analogu. Na antenie oddzielny odbiornik video z diversity i kabelkiem do gogli, mam eachine 800dm jest tam jakieś wejście av
@groznaglizda303 pytanie czego chcesz
Eh nie chodzi o jakieś chowanie, poprostu badam techniczne możliwości aby np latać też w zimę. Chciałbym mieć też pewny zasięg aby nie tracić sygnału gdybym wleciał za drzewa. Co jest złego w lataniu long range? Nic. O ile robię to bezpiecznie, w bezpiecznym terenie.
Dorzucam zdjęcie terenu po którym latam mogę przestraszyć co najwyżej krowę ;)
źródło: temp_file1281574226144882843
PobierzW lataniu LR na takiej wsi nie ma nic złego (chociaż prawnie to powinieneś mieć uprawnienia do BVLOS, plan lotu i inne p--------y z ULC), aczkolwiek jak moje 5" składane na cyfrze za grubsze dolary dostało fakapu (nie mam pojęcia dlaczego) i poleciało w dół to od tego czasu wolę latać wokół zasięgu wzroku.
Bo
Spoczko, nie chowam urazy :)
No, cuda które się dzieją czasem z dronami to też przyczyna dla której chciałbym odbiornik na dachu i tak latam stacjonarnie po łąkach. Ostatnio np zgubilem drona, straciłem vtx a GPS w locie stracil fix-a, dron gdzieś poleciał w te krzaki i już go nie znalazłem. Teraz mam telemetrię i zapis pozycji na aparaturze mam nadzieję że się to nie powtórzy :D nawet nie chce
Nie no nie będę się bawił w śledzenie drona poza tym nie potrafię xD. Wystarczy mi dookulną i jakąś kierunkową antenę.
Jeśli dobrze rozumiem to do mojego wyjścia AV w goglach mogę przesyłać sygnał np z eachine pro58 za pomocą pinu wideo out, to by było świat i ludzie :D