Wpis z mikrobloga

#fpv #drony #diy

Myślę od dłuższego czasu na tym aby pilotować fpv z mojego strychu. Aby nie z---------ć z tym dronem na ogród tylko mieć wszytko w chacie i nie ruszać d--y.

Dom mam dosyć wysoki, zdecydowanie góruje nad okolicą, a dodatkowo na kominie mam 3 metry sztycy po starej antenie. No i zastanawiałem się aby zamontować na tej antenie w jakimś hermetycznej puszce odbiornik vrx, z antenami a sygnał przesyłać 4-5 metrowym kabelkiem na strch do gogli. Nadajnik elrs 2.4 GHz chyba powinien nieźle sobie radzić pokonując cienka blachę dachu i deskowanie aby pilotować na 2km.
Ma to sens?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@belu_p: nie pytał o prawo za to napisał że chce latać na wariata, na 2 kilometry. Co już jest skrajnie głupie, bo to nie będzie bzyk 2" ale coś dużego w typie 5 i więcej cali. Teraz wyobraź sobie że dostaje RX LOSS (i zapewne nie zabezpieczył się w Betaflight na taką możliwość) - rozbija niemal kilogramowego drona o coś lub co gorsze o kogoś.

@groznaglizda303 pytanie czego chcesz
  • Odpowiedz
  • 2
@hiperchimera @hiperchimera

Eh nie chodzi o jakieś chowanie, poprostu badam techniczne możliwości aby np latać też w zimę. Chciałbym mieć też pewny zasięg aby nie tracić sygnału gdybym wleciał za drzewa. Co jest złego w lataniu long range? Nic. O ile robię to bezpiecznie, w bezpiecznym terenie.
Dorzucam zdjęcie terenu po którym latam mogę przestraszyć co najwyżej krowę ;)
groznaglizda303 - @hiperchimera  @hiperchimera 

Eh nie chodzi o jakieś chowanie, pop...

źródło: temp_file1281574226144882843

Pobierz
  • Odpowiedz
@groznaglizda303: od tego trzeba było zacząć. Bo pierwszy post wyglądał dziwnie, stąd mój złośliwy komentarz

W lataniu LR na takiej wsi nie ma nic złego (chociaż prawnie to powinieneś mieć uprawnienia do BVLOS, plan lotu i inne p--------y z ULC), aczkolwiek jak moje 5" składane na cyfrze za grubsze dolary dostało fakapu (nie mam pojęcia dlaczego) i poleciało w dół to od tego czasu wolę latać wokół zasięgu wzroku.

Bo
  • Odpowiedz
  • 1
@hiperchimera

Spoczko, nie chowam urazy :)
No, cuda które się dzieją czasem z dronami to też przyczyna dla której chciałbym odbiornik na dachu i tak latam stacjonarnie po łąkach. Ostatnio np zgubilem drona, straciłem vtx a GPS w locie stracil fix-a, dron gdzieś poleciał w te krzaki i już go nie znalazłem. Teraz mam telemetrię i zapis pozycji na aparaturze mam nadzieję że się to nie powtórzy :D nawet nie chce
  • Odpowiedz
  • 0
@Peter_Mountain

Nie no nie będę się bawił w śledzenie drona poza tym nie potrafię xD. Wystarczy mi dookulną i jakąś kierunkową antenę.
Jeśli dobrze rozumiem to do mojego wyjścia AV w goglach mogę przesyłać sygnał np z eachine pro58 za pomocą pinu wideo out, to by było świat i ludzie :D
  • Odpowiedz