Wpis z mikrobloga

Chyba zostałem oszukany. 99% zakupów w sieci robię przez allegro (ze względów bezpieczeństwa i bezproblemowego zwrotu). Zdarza się raz na ruski rok że kupię coś z innego źródła. Ostatnio na fejsie mi się pojawiła reklama koszulek polo, to se myślę - kupię 3 będzie na zaś.

Z wyglądu absolutnie normalny sklep, więc kupione (5 lipca). 7 lipca dostaję maila że wysłane (nie pamiętam jaką metodę dostawy wybrałem, bo czasem paczkomat, czasem kurier). No dziś wchodzę, a tu sklep leży i kwiczy. Niby człowiek taki stary a taki głupi. Na szczeście 209 PLN więc nie majątek, ale chciałbym się upewnić na 100% że już po ptokach.

Czy ktoś z życzliwych ekspertów internetowych jest mi w stanie sprawdzić taki sklep motroa.com ? Gdzie mają zarejestrowaną domenę/IP ?

chyba #oszukujo #ecommerce
marcel_pijak - Chyba zostałem oszukany. 99% zakupów w sieci robię przez allegro (ze w...

źródło: Zrzut ekranu 2025-07-11 154340

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcel_pijak: najgorsze, że włąśnie na fb są normalne, uczciwe sklepy, które faktycznie sprzedają a nie oszukują. A takie ładnie przygotowane scamy podkopują zaufanie do wszystkich, także uczciwych
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: Numer zamówienia #1023. Jak na moje, to zrobili prefiks do zamówień #1000, czyli realnie Twoje zamówienie było dopiero 23 zrobionym w ich sklepie. Na stronie who is możesz zobaczyć kiedy zarejestrowali domenę - 1 lipca 2025, świeża strona.

W bibliotece reklam facebooka można jeszcze zobaczyć ich reklamy (już wszystkie wyłączone), stosują między innymi reklamy w stylu "nasz sklep niestety się zamyka z powodu rosnących
  • Odpowiedz
  • 0
@justAnotherOne: Dzięki za fachowe zajęcie się sprawą. Tak żem czuł ;-( Niestety płaciłem blikiem bo 99% rzeczy płacę blikiem.
Kurde niby człowiek stary i obyty w internetach a dał się zrobić jak dziecko. Co ciekawe to nie była seria że się zamykamy, ale zwróciłem na to uwagę że ostatnio jak grzybów po deszczu widziałem takich wpisów o zamknięciu. Czyli raczej do bagiet nie ma sensu zgłaszać bo i tak nic
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: Niestety nie wiem czy zgłoszenie na bagietmajstry coś da, ale pewnie przy tej kwocie będzie coś, że niska szkodliwość i cyk fajrant. Spróbowałbym mimo wszystko skontaktować się z bankiem i opisać sytuację, że zostałeś oszukany, sklep nie istnieje itp. Szansa mała że coś zrobią, ale z tego co mi teraz chat GPT podpowiada, to niby istnieje jakieś reklamowanie blika. Na pewno nie są to takie szanse jak w przypadku
  • Odpowiedz