Wpis z mikrobloga

Czy ktoś zna, korzystał i może potwierdzić, że Raisin tj. https://www.raisin.com/pl-pl/ to legitna strona należące do Raising GMBH i nie został oszukany?

Znalazłem tego brokera, fajna sprawa, że są dostępne lokaty w bankach europejskich ale nichuja nigdzie nie mogę zweryfikować tego tworu. Właściciel domeny nie znany, certyfikat SSL z amazona, firefox wyświetla mi "Ta witryna nie dostarcza informacji o swoich właścicielach." przy czytaniu certa.

Śmierdzi scamem?

#gielda #inwestycje #raisin
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@markier: Słyszałem od znajomego że tam były jakieś problemy z wypłatami itp - dla mnie śmierdzi trochę bo sam myślałem kiedyś żeby tam coś wsadzić ale ostatecznie się wycofałem. Oczywiście żeby nie było nie mam żadnych dowodów na poparcie moich słów poza "plotkami" i to co zasłyszałem.
  • Odpowiedz
@markier: nie wiem, ale mam tam sporo siana aktualnie zamrożone, zapadalność za 3 mies. a skąd podejrzenie że to scam? ich oferty są w porównywarkach lokat, a sama strona była opisywana m.in. u Samcika

fakt SSL dziwny jak na pośrednika finansowego ale masz na stronie pełne dane podmiotu
Raisin SE
Schlesische Straße 33/34
10997
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz nie no jak potencjalny scamer na swojej stronie mówi że nie jest scamerem to trzeba wierzyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po prostu nie znam tej instytucji i nie można nawet dowiedzieć się w oficjalnych źródłach kto jest właścicielem strony bo brak danych (wszystkie polskie instytucje finansowe możesz sprawdzić w rejestrach domen).

Zdziwiło mnie też brak auth smsem. Po prostu loguje się na stronę i mogę zmieniać
  • Odpowiedz
@markier: najbardziej creepy jest to że nr konta do wpłaty podają plain textem w HTML i przy zainfekowanym kompie to jest zajebiście łatwo podmienialne, nie masz tego numeru na mailu, czy w jakimś pushu tylko ten plan text
  • Odpowiedz
@awdr: @Mamiser wypłacałem kilka razy, czasem się trochę długo czeka w porównaniu z polskimi bankami i lokatami w nich ale żadnych problemów nie miałem

@affairz: zajebiście, dzięki za info, smacznej kawusi i dużych zysków życze.
  • Odpowiedz
@Mamiser @affairz: ja założyłem lokaty bez problemu (w ciągu jednego dnia), tylko czytam opinie na necie i ktoś pisał ze zblokowali mu środki do wyjaśniania skąd pochodzą. I co wtedy pokazujesz wyciągi kont jak wpłacałeś, masz się tłumaczyć ze swoich pieniędzy skąd je masz...
  • Odpowiedz
@affairz: @Mamiser Dobra poczytałem o tym wszystkim i tak jak wpłacasz kase do raisin to leci na rachunek zbiorczy w City w Polsce (ochrona BFG w PLN - jeden z gorszych momentów choć ochrona jest ) następnie kasa wpada na konto w niemieckim banku i tam jest zabezpieczona Niemieckimi systemem bezpieczeństwa do 100kEURO i wpłacając na lokatę znowu kraju banku w jakim jest lokata.

Jak macie lokatę wybrana Francja
  • Odpowiedz