Wpis z mikrobloga

Mirki, zapytam praktyków.
Niebawem będę stał przed rozpoczęciem projektu domu i wszystkich instalacji.
Co do ogrzewania, to do niedawna miałem w głowie tylko i wyłącznie podłogówkę po całości i tyle.
Jednak miałem okazję przez jakiś czas nocować u siostry, która ma właśnie wszędzie podłogówkę no i dla mnie jako dla alergika, to jest niestety opcja do wykreślenia. W obecnej chacie mam tylko w łazience i nijak mi to nie przeszkadza. Ale nie wyobrażam już sobie tego ani w strefie dziennej, a tym bardziej nie w sypialni, po tym, jak w styczniu smarkałem i kichałem jak podczas pylenia traw. Stąd pytanie co w zamian? Najlepiej jak to byłaby instalacja oparta o pompę ciepła, bo wolałbym nie mieć dwóch osobnych źródeł do CWU i ogrzewania. Wszystko co pod podłogą odpada, z racji na właśnie alergię.

#ogrzewanie #budujzwykopem #hydraulika
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@czarny_matt94 mysle ze źle łączysz fakty, raczej co innego Cie musiało uczulić (pościel, roztoczą, może jakiś zwierzak, lub zatajony grzyb)
Podlogowka jaknktos wyżej pisal to najlepsze ogrzewanie I kropka
  • Odpowiedz
@czarny_matt94: podłogówka tylko i wyłącznie :) w nowym domu przy wymagalnych izolacjach posadzka powinna być lekko ciepła lub nawet chłodna więc jeśli będą jakieś syfy na podłodze to nie powinny latać a jeśli by miały to masz rekuperacje aby wyciągała zużyte powietrze, możesz dołożyć jeszcze dodatkowe filtry aby nawiewane było jeszcze czyściejsze plus jakieś jonizatory, itp.
  • Odpowiedz