Wpis z mikrobloga

Mirasy proszę o wsparcie z sąsiadką. Nade mną wprowadziła się sąsiadka która ma inny tryb życia tzn. później niż ja wstaje do pracy i później chodzi spać. Ostatnio ciągle wieczorami robi pranie i suszenie gdy wraca z pracy. O godzinie 23 jeszcze dudniło mi w podłogę bo wstawiła na suszenie buty a wczoraj o 23 dopiero pralka skończyła prać a ten szum słychać w całej łazience i w sypialni. Gdy odezwałem się o to żeby starała się to robić do 22 bo cisza nocna w regulaminie wspólnoty jest to powiedziała ze ma taki tryb zycia i nie ma kiedy tego robić niż po pracy wracając pod wieczór. Co mogę z tym zrobić? Sąsiadka wydaje się mało kontaktowa i raczej ma w------e bo odpisywała mi smsy w stylu "no życie" itp. Byłem już grzeczny, czy teraz mam jej zacząć grozić regulaminem wspólnoty czy też jej uprzykrzać życie wstając rano do pracy i hałasując? Sąsiadka wydaje się być typem osoby która myśli że mieszka sama na całym osiedlu i jej tryb życia ma być dopasowany do innych. Czyli idąc tym tokiem myślenia gdybym wracał do domu o 2 w nocy to mógłbym wstawiać pranie i suszenie bo inaczej nie mam kiedy. Dajcie rade. #sasiedzi #sasiad #nieruchomosci #deweloperka #patodeweloperka #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #zalesie
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@sberatel czyli uważasz że n---------e pralka o 23 czy suszarka gdzie u mnie się to niesie jest normalne? Jak wstawiła buty do suszenia to przez ponad 2h słyszałem takie dudnienie w podłogę jakby biegała po mieszkaniu cały czas. Postaw się na moim miejscu potem komentuj
  • Odpowiedz
@klamovsky: Tak jak wyżej napisali, może sobie zrobić opóźnienie startu i będzie po problemie. A tak poza tym to wydaje mi się że jeżeli nic z tym nie zrobi to nawet puszczanie w nocy pralki to nie jest podlega pod zakłócanie spokoju. To że się "niesie" hałas w bloku to standard, umówmy się puszczenie pralki to też nie jest robienie imprezy przez pół nocy z głośną muzyką. Ja bym zainwestował
  • Odpowiedz
@klamovsky: Może weź kogoś do oceny sytuacji bo wydaje mi się, że twoja wrażliwość może wykraczać poza normę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mieszkam obecnie w budynku gdzie jest tragiczna akustyka i akurat pralka to jest najmniejszy problem, w zasadzie żaden problem. No chyba że nie wypoziomowała pralki albo nie wyjęła blokady transportowej - kiedyś tak odpaliłem nową pralkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@klamovsky: standardzie,ludzi którzy mieszkają nad tobą zawsze mogą więcej hałasować a ci z ostatniego piętra w ogóle nie wiedzą o czym mówisz

Zmień tryb życia jak możesz
Nie ugrasz za wiele
Jeśli będzie już grubo-policja sąd to i tak sprawa będzie się ciągnąć latami a urzędy cię zleją...
  • Odpowiedz
@klamovsky: jedyne wyjście to uprzejme pokazanie sąsiadce, że pralkę można zaprogramować na start o 20 i koniec prania akurat jak wróci do domu. Albo prawidłowe wypoziomowanie tej pralki. Realistycznie nikt nie stanie po Twojej stronie, ona nie robi awantury czy imprezy tylko normalnie żyje. A za spieprzoną akustykę bloku raczej nie odpowiada (nie wyobrażam sobie, żebym słyszał pralkę sąsiada, a już na pewno nie tak, by mi to przeszkadzało.
  • Odpowiedz
@klamovsky: Tja, a potem czytasz na tagu jak to mieszkanie deweloperskie jest budowane wg norm, a PRLowskie bloki to wszystko przenoszą a regularnie widzę takie wpisy jak twoje z mieszkań deweloperskich.
  • Odpowiedz
jedyne wyjście to uprzejme pokazanie sąsiadce, że pralkę można zaprogramować na start o 20

@PanKapibara: Ale ona nie ma obowiązku tego robić. Nawet nie ze złości, ale ja bym sie do tego nie dostosował. Nie zostawiam włączonych urządzeń elektrycznych gdy mnie nie ma w domu. Ok, poza lodówka. Słyszałem o zapaleniu się urządzeń, kabli. Nawet widziałem zapalenie się pralki(starszej) Tak wiem, że nowe pralki mają zabezpieczenia antypożarowe, ale to wciąż
  • Odpowiedz
@HexenHeretic czekaj, odłączasz od prądu telewizor, komputer, jakieś nagłośnienie, piekarnik, czajnik, płytę indukcyjną, pralkę, suszarkę, pochłaniacz… wszystko poza lodówką zanim wyjdziesz z domu?
  • Odpowiedz
@PanKapibara:

Nie zostawiam włączonych urządzeń elektrycznych

W sensie działających w danym momencie tak. Mieszasz dwie kwestie. Większe ryzyko zwarcia, zapalenia się nie wiem akumulatorów, kabli czy części które sie nagrzewaja jest gdy urządzenia są w trybie działania i pobierają prąd z sieci. Gdy są wyłączone, ale nie są odłączone od sieci to ryzyko maleje. Ok, płyta czy piekarnik są podłączone cały czas, ale inne obciążenie jest gdy pracują z pełną
  • Odpowiedz
@klamovsky: zakłócanie miru domowego. Immisje pośrednie i bezpośrednie. Masz prawo do niezakłóconego spokojnego odpoczynku.
Masz prawo do korzystania ze swojej własności.
W większości wspólnot i spółdzielni w regulaminie jest ze po ustalonych godzinach należy ograniczyć używanie głośnego sprzętu rtv i agd. Z reguły pomaga być upierdliwym i ciągłe, spokojne zwracanie uwagi, że Ci to przeszkadza. Niestety widać, że sąsiadka nie z takich więc, zacznij od pisma/maila do wspólnoty, że Pani
  • Odpowiedz
@klamovsky Na czas walki z sąsiadka mogę polecić zatyczki 3M 1100. Nie liczę już ile razy mi sen uratowały. W poprzednim mieszkaniu też słyszałem pralkę sąsiadów, wyciszały ją bez problemu. Może Tobie też jakoś pomogą.
  • Odpowiedz
@klamovsky: Wielu ludzi jest właśnie takich - ja mam mieć wygodnie i w dupie mam czy ktoś inny będzie wyspany.

Jeśli prosiłeś grzecznie to to wszystko co w praktyce możesz zrobić żeby spróbować zmienić jej zachowanie, ewentualnie możesz zaproponować że jej kupisz jakąś matę wygłuszającą pod pralkę z montażem, ale z doświadczenia wiem że przyjęcie takiego prezentu to może być za wielki trud - bo to trzeba drzwi otworzyć, poczekać
  • Odpowiedz