Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #monitory #gry #komputery

To jeszcze raz ja w sprawie monitorów.
Już miałem w koszyku tego Iiyama GCB3484WQSU-B1, którego mi @kemilk91 polecił - bo rzeczywiście według większości recenzji jakie znalazłem to stosunek ceny do jakości TOP. Ale zajrzałem na Prime Day na Amazonie a tam LG Electronics 34GS95QE za 695€. I jeszcze dają mi 12 rat 0% - to tych 60€ miesięcznie nawet bym zbytnio nie odczuł. Ja wiem, że to 300 euro więcej niż planowałem, ale to jednak OLED, specyfikację ma świetną, oceny i recenzje na necie też bardzo dobre. Zaszaleć i brać go ?
Jedno tylko mnie zastanawia czy 800R to nie za duża krzywizna. Chociaż na Reddicie ludzie piszą, że wystarczy mieć głowę 80cm od monitora (a ja właśnie tyle mniej więcej mam) i kwestią dni, a czasem i godzin jest przyzwyczajenie się do tego. A jakość gier i filmów na nim nie ma porównania do jakiegokolwiek VA...

Edit. I ten monitor byłby do:
AMD Ryzen 5 7600X
MSI B650 Gaming Plus WIFI
Gskill Flare-X 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36
Radeon RX 7900 XT 20GB GDDR6,
bo też szkoda by było takiego monitora do słabego sprzętu.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@divinemadrid: @typbezkasy95: no wiem. Tu jest kwestia raczej tego, że przekraczam o prawie 100% zaplanowany budżet, a gram godzinę lub dwie dziennie. Więc szukam potwierdzenia, że to TOP okazja, z której żal by było nie skorzystać. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Więc szukam potwierdzenia, że to TOP okazja, z której żal by było nie skorzystać. ¯\(ツ)/¯

@ch1va5: Okazje ciągle jakieś są, a technologia monitorów idzie mocno do przodu i z roku na rok, coraz lepsze monitory są coraz tańsze.
Aspekt okazji jest raczej pomijalny, natomiast zadajesz pytanie, czy przeskoczyć z budżetowego monitora na taki ze średniej półki. Tylko ty znasz odpowiedź ;)
Na pewno przeskok z IPS/VA na OLED robi duże
  • Odpowiedz
  • 0
@streamer: no właśnie wziąłem, wczoraj wieczorem podłączyłem. Ależ to jest różnica, dopiero teraz zobaczyłem jak naprawdę wygląda kolor czarny - a przecież mój dotychczasowy IPS to też nie był jakoś budżetowy model.
Jakoś specjalnie trzeba o niego dbać? Troche się obawiam tego wypalania matrycy. Na razie powłączałem w ustawieniach przesuwanie obrazu, wygaszanie, samoczyszczenie i cośtam jeszcze. Na reddicie czytałem, żeby jeszcze w systemie autoukrywanie paska zadań włączyć i jest program,
  • Odpowiedz